Får män vara feminister?
Det har varit ett jäkla tjat om manliga feminister på senaste tiden. Eller kanske snarare män som bölar över att de aldrig kan göra nåt rätt och en del kvinnor som försvarar dem med samma argument. Får män ens vara feminister va va va? Såklart de får. Inte för att jag litar på nån mans feminism men han kan ju iallafall vara mer eller mindre rimlig om man säger så och att vara feminist eller iallafall stötta feminismen är väl det minsta man kan begära. 
 
Så vad får män göra som feminister då? De får ju inga medaljer och de kommer inte undan med skit så vad ska de göra då, undras det. Vad får män prata om och vilken plats får de ta?
 
Grejen är att det blir så himla knasigt när feministiska män ska skriva om kvinnors problem och utsatthet. De saknar ju generellt erfarenheten av att vara kvinna och har ju cirka noll koll på den biten oavsett hur mycket de killgissat sig fram i livet. Det sticker brutalt mycket i ögonen på de flesta kvinnor och feminister när män tar plats i en diskussion som handlar om våra rättigheter och våra liv.
 
Det är såklart skitbra om de lyfter fram våra berättelser och hjälper oss att bli hörda och jag önskar att fler män gjorde det men jag tror feminismen och framförallt jämställdheten skulle tjäna mycket på att fler män började använda sina utrymmen och positioner och göra DEM feministiska istället för att kräva plats i våra rum.
 
Några konkreta förslag på hur detta kan gå till:
  • Styr upp i kommentarsfält. Synliggör kvinnohat och säg ifrån när män beter sig illa.
  • Stötta kvinnor som utsätts för hat och hot. Öppet.
  • IRL kan de säga ifrån vid köksborden, i kompisgänget, på arbetsplatserna.
  • Ta diskussioner som är jobbiga.
  • Inte låta sexism och kvinnohat passera.
  • Tro på kvinnor som berättar och stötta oss när vi gör det även om det vi berättar kanske innebär att du tvingas se på en polare eller granne med andra ögon. 
 
 
Bild: Talitha Cicon
Johanna

Alltså HUR kan man bara briljera med sådana här klockrena inlägg gång på gång? Avgudar dig fan!!!

Vendela

Jaaaaaa för fan på alla punkter!

lars

Hej Ladydahmer

Jag skrev ett inlägg på min blogg, söndag den 6:e Augusti. Om jag är feminist??????
Kan du ta dig tid att läsa det inlägget. Ge din uppfattning, eftersom jag ser dig som expert
Lars

Luis schmidt

Du är så duktig på att konkretisera problematiken och rak att lifta fram den.just den här inlägget besvarar en fråga som jag funderar länge på. hur kan jag som man bidra till den feministiska kampen utan att ta plats. men dina exempel , ger du mig konkreta saker som jag kan göra till vardags för att bidra. tack återigen för det du gör.

Maria

Viktigt att stötta andra kvinnor vid utsatt situation. Som när vissa män tar till härskarteknik för att försöka trycka ner oss. Det är hemskt. Tycker vi kvinnor är för dåliga på att stötta varandra. Jag ger mina systrar stöd och hoppas många fler hänger på. Jag blundar inte utan vågar se och agera om någon far illa. Vi kan väll bry oss mer om varandra.

Jossan

Vi behöver inte mäns hjälp på något sätt. Män kan inte göra rätt.

Karolina

Tycker visst att män kan vara feminister. Det lilla fåtal som kan hålla sig i bakgrunden. Inte så många, nä.

Christina

@Lars

Jag läste ditt inlägg. Du får nog utveckla det lite då det inte räcker med att tycka om kvinnor och vad de gör. Många män som säger att de älskar kvinnor är kvinnohatare.

L

7. Män ska ju vara så jävla bra på matte, så hjälp till att räkna. Hur många kvinnor fanns det i boken du läste, eller filmen du såg? Hur många kvinnor fick utala sig i tv och tidningar? Vilka frågor ställdes till männen och vilka till kvinnorna? Hur många kvinnor är chefer där du jobbar? Hur många gånger hämtar du barnen, vabbar, städar, etc.. RÄKNA!

Johanna

Konkret och klokt! Och egentligen både enkelt och självklart (eller hur Lamotte och Schulman?!)

Jempa

Vilket klockrent inlägg! Yes! Grym är du.

Oskar

Du nämner att vi kan "utnyttja våra utrymmen" och det tycker jag kan vara värt att understryka extra. Jag tycker det är jätteviktigt att vi utnyttjar vårt tillträde till de "manliga rummen" mer, i bastun, på träningen, på fotbollskvällen, i gaming kulturen där många kvinnor skrämts bort, på mansdominerade arbetsplatsen, osv. Det kan säkert ge män en känsla av feministiskt värde när de faktiskt kan bidra med något som är svårt/omöjligt för kvinnor att göra tänker jag.

Sen finns det ju den typen av gubbar som bara lyssnar när män talar också, även om vi säger samma sak som hundra kvinnor innan. Dem har vi också lättare att nå.

Många killar blir ju nervösa när de pratar feminism med kvinnor pga de inte har hela analysen och inte kan alla orden osv. Bara att prata feminism som kille med andra killar är ju bra då man skapar lite forum där alla dumma frågor vågar ställas. Även fast man vill är det inte lätt att förstå alla gånger när man inte påverkas direkt och därmed inte reflekterar naturligt.

MjH

Klockrent beskrivet att de ska göra sina utrymmen feministiska istället för att ta upp plats i våra!

Chs

Hej Lars!

Feminism är en ideologi, en rörelse eller en form av analys. Feminism handlar inte om tycke och smak, utan om att se problem och att vilja lösa dem.

Att t ex föredra damfotboll framför herrfotboll är varken feministiskt eller ofeministiskt i sig. En FEMINIST är däremot medveten om de olika förutsättningar som råder för dam- och herrspelare inom sporten och vill motverka den orättvisa som finns där. Det handlar t ex om att damspelare får lägre lön för samma arbete, att deras prestationer värderas lägre än manliga spelares, att de får fler irrelevanta frågor om sitt privatliv och sitt utseende i intervjuer, med mera. En feminist försöker vidare vara med och påverka, vare sig det rör sig om att arrangera vidareutbildningar för journalister eller om att markera vid middagsbordet mot en familjemedlem som uttrycker sig nedlåtande om damlandslaget.

Oskar

@Lars Jag läste också ditt inlägg, kul att du har så många kvinnliga idoler som du verkar respektera och uppskatta för deras prestationer och värderingar liknande det sätt vi brukar värdera män på istället för bara det yttre, det är ju en bra start. :)

Om du även tycker att kvinnor i allmänhet förtjänar denna typ av respekt, jämnställdhet och förutsättningar jämte män och är villig att göra egna uppoffringar för att nå dit kan du mycket väl vara feminist. Den feministiska analysen är ett verktyg för att nå jämnställdhet. Mitt tips är att läsa lite om den och reflektera, när man väl får se världen genom feministiska glasögon blir allt väldigt uppenbart.

Var dock beredd på att behöva göra en del självransakan, det är lätt att slå ifrån sig när man inser att man på olika sätt är en del av problemet. Man får sätta egot åt sidan påbörja som resa mot att istället bli en del av lösningen.

Anonym

Till Oskar: Eller så blir många killar nervösa att prata feminism med kvinnor för att de skäms över hur de beter sig/har betett när de får det svart på vitt. Om de verkligen lyssnar på kvinnan så kommer analysen från offret/den förtryckta själv- då blir det så mycket tuffare att ta in än om män/killar pratar om feminism med andra män/killar. Jag kan tänka mig att feminism-snack män emellan skulle innehålla mycket mer förlåtande/överslätande/värjande attityd, då ingen av dem är offer.

Elvira

Ett till konkret tips till män är att sluta rösta borgerligt.

Oskar

Till Anonym: Ja absolut, jag tror inte många män beter sig problematiskt medvetet så det finns nog alltid mer eller mindre skam inblandat i mäns feministiska uppvaknande.

Är man dålig på att hantera den smällen på ens ego är det så klart en väldigt enkel utväg att bara förneka och förlöjliga hela problemet. Speciellt om man känner att det inte finns en personlig vinning med att lösa det, kanske till och med en förlust.

lars

Tack Christina, Oskar och CHS för råden till mig.
Jag får fördjupa mig i feminism mer. Naturligtvis räcker det inte med att ha kvinnliga förebilder. Men det är en go start
Tack ska ni ha, jag skrev också ett inlägg om den Den Hemska MÄNskligheten. Där jag skrev att det är nästan 100% män, som utför alla hemskheter, våld, misshandel mm 10 Augusti

RebeckaL

Detta får mig att tänka på status. Män lär ju riskera att tappa status om de är feminister i manssammanhang och de kan ju öka sin status genom att vara feminister i kvinnosammanhang. De vill inte förlora status och tar därför den lätta vägen istället för att försöka göra skillnad där det behövs, i manssammanhang.

Kim

Håller med om alla dina konkreta tips, men kan inte låta bli att tycka att meningar som denna är så väldigt knasiga: "Grejen är att det blir så himla knasigt när feministiska män ska skriva om kvinnors problem och utsatthet. De saknar ju generellt erfarenheten av att vara kvinna..."

En måste väl få engagera sig i frågor/problem utan att själv vara utsatt för problemet i fråga. Måste en vara fattig eller leva i en utsatt del i världen för att vilja bekämpa fattigdom/svält? Måste en vara rasifierad för att kunna kämpa mot rasism? HBTQ för att kämpa för HBTQ-rättigheter?

Listan kan göras hur lång som helst. Det går förstås att dra det ännu längre för att belysa hur knasigt det är. Måste en ha blivit utsatt för ett terrorattentat för att vilja bekämpa terrorism?

Svar: Nu skrev jag inte "engagera sig". Jag skrev "skriva om". Du kan engagera dig, men sätt dig ner och låt den grupp du säger dig kämpa för sätta agendan. Lyssna! Ta inte plats! Backa!
Lady Dahmer

Kim

Så jag ska engagera mig genom att bara läsa/lyssna? Inte försöka förklara eller säga ifrån mot meningsmotståndarna. För jag vet ju inte inget om det eftersom jag inte själv blivit utsatt? Hur engagerar en sig när en backar och sitter tyst? Agendan är redan satt, jag försöker få agendan att bli verklighet. Men inte genom att bara lyssna, utan genom att prata/skriva.

Svar: Du kan absolut säga ifrån, det skriver jag ju i detta inlägg?? Har du ens läst det? Skriver jag otydligt? För små bokstäver? Istället för att skriva om andras förtryck så kan du lyfta fram och länka andra som skriver om det istället. Förslagsvis personer från gruppen de gäller. Använd din plattform att lyfta de som ingen lyssnar på.
Lady Dahmer

Kim

Men jag säger ifrån genom att belysa problemet (prata/skriva om förtryck av kvinnor). Det blir ju ett moment 22.

Kim

Ex. Hur kan du diskutera problematiken med prostitution. Har du själv upplevt prostitution?

Svar: Vilken fråga! Tycker du att människor ska behöva outa sig själv i den frågan? Som kvinna i prostitution så är man i ett utsatt läge och där krävs det att andra står i skottlinjen. När jag diskuterar prostitution så uttalar jag mig aldrig om hur det är att vara i det, jag berättar om det som forskningen visat och det som kvinnor som befunnit sig i prostitution berättat. Jag gör detta oftast genom att länka till deras berättelser.
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog