Fatta att vara sju bast och spela ett spel där du bara in vinna om du bantar

"Fit the Fat", "Fat To Slim Fitness Girl Game" och "Fat Princess". Så heter några av de mest nerladdade spelen just nu. Spel riktade till barn. 

 
”Prinsessan älskar att äta och vila vilket gjort att hon har gått upp i vikt. Men nu när kröningen närmar sig vill hon se vältränad och vacker ut. Du är hennes instruktör. Hjälp henne att bli av med det extra fettet så att hon kan bli lika vacker som de andra prinsessorna.”
 
 

"Lärorikt för barn". Ja det håller jag med om. 

 
Jag vet inte ens vad jag ska säga. Jag är i chock. Eller egentligen är jag väl inte det. 
 
Kommer ni ihåg den där barnboken "Maggie goes on a diet" som tack och lov aldrig översattes till svenska? Plotten är att Maggie, fet, mobbad och olycklig, äntligen tar tag i sig själv och bantar och så slutar det med att hon får vänner, killarna kollar mer och allt blir tipp topp. 
 
 
Alltså fattar ni? En barnbok som lär småflickor att deras självkänsla och lycka och framgång ligger i vikten de väger och bilden de möts av i spegeln. Och nu ett spel med samma budskap. 
 
Det var ju bara en tidsfråga egentligen. Det är ju bara det som fattas bland barnsmink, högklackade småbarnsskor, bland minikjolarna, de sexiga små topparna, stringtrosorna och de prepubertala pushup-bh'arna. En barnbok om banting och nu spel om banting riktade till unga barn. 
 
Fatta att vara sju, åtta bast och ladda hem det här spelet? Jag hoppas att ingen förälder är dum nog att godkänna det, men historien förtäljer annat. Dessutom har ju ungarna egna mobiler nu och lyckas ladda hem både det ena och det andra på egen hand och ett spel på topplistan är nära till hands. 
 
Fatta att vara sju, åtta bast och lite småknubbig och spela ett spel som går ut på att slimma ner prinsessan så prinsessan duger till kröningen? Fatta att vara ett tjockt barn läsa om den där jävla Maggie som är miserabel och misslyckad men som bantar och blir lycklig och lyckad. Fatta att vara tolv. Tolv med begynnande höfter och ömtålig självbild.
ellen

Så sjukt. Borde finnas någon etisk kontroll för spel innan det får lov att hamna på marknaden. Speciellt eftersom det riktar sig mot barn.

Liviem

Det är så sjukt, sjukt, sjukt! Hur ska man någonsin kunna värja sig från skiten?

Somliga Förbannade Kvinnor

😱😓

Loanne

Arg och ledsen blir jag. Redan Barbie var ju för mycket, satte ribban för hur man skulle se ut liksom.

josefine

När jag var liten så läste jag allt, bland annat tvillingarna i sweet valley. Jag hade sparat en hög med sådana böcker i källaren till framtida barn, läste om några stycken när jag var kanske 23 och insåg att det nog vore bättre att bränna dem. En av dem handlar om precis det som Maggie-boken handlar om, ena ytliga tvillingen Jessica och hennes gäng mobbar en tjej som inte får vara med i hejaklacken och den populära killen jävlas med henne, tjejen börjar löpträna och blir plötsligt den snyggaste tjejen i skolan och blir nu utbjuden av alla killar och får vara med i hejaklacken. Bokens moral är alltså att få din revansch genom att banta ned dig så får du vara med i gänget. Ingenting man vill lära barn eller ungdomar direkt.

Jenny

Detta gör mig illamående.

Chs

Wtf. Lärorikt för barn eftersom det visar att det är bra för kroppen? På vilket sätt är det BRA FÖR KROPPEN att uppfattas som snygg??? Hjälper mäns lystna blickar våra kroppar att producera mer D-vitamin? Hyckleri på elitnivå.

Taina

Men herregud! 😳

Anonym

Josefin, den boken läste jag också. Då reagerade jag inte (var väl 14 eller så) men minns den väldigt väl. Tyckte typ den var bra, skönt att jag ändrat mig! Men var så hjärntvättad!
Nu har jag en 4årig dotter som inte vill bli tjock för det är dåligt! Blir så ledsen och undrar vad hon fått detta från! Hon kan inte svara på det. Här hemma pratar vi inte vikt alls utan bara om hur bra kroppen är och vad roligt man kan ha med den. Och att alla ser vi olika ut och allt är lika bra.
Vet inte riktigt hur vi ska tackla det här hemma. Tips någon? Alla duger vi ju som vi är och det vill jag att hon ska veta!
Angående de där spelen så blev jag sjukt illamående!

Nemo

Vad är detta för sjukt?! Blir helt illamående över att sådant existerar. Att barn kan spela dessa spel och lära sig att man måste banta för att vara fin. Nej fy fan. Hoppas spelen får så mycket kritik att de försvinner!

Rebecca

Det är så sjukt att man smäller av!! Vem fan har utformat det här jävla spelet??

Karolina

Jag får fan inte luft!!! Vad är detta?! Är der inte kriminellt så borde det bli det!

Ksmb

Alltså jag sitter på allvar med gapande mun när jag läser detta inlägg. Det är fan bland det sjukaste jag sett. Och så upprörande. Jag saknar ord.

Christina

Nej nej detta kan inte vara sant!!!!

RebeckaL

Vad i hela jävla helvete??!!

V

Jag har också läst alla de här jävla böckerna om Sweet Valley-tvillingarna och Kitty med sin pojkaktiga kompis George och knubbiga Bess (?) och det var återkommande tema i alla dessa - knubbiga tjejen hade ALLTID dåligt självförtroende, åt alldeles för mycket, fick kämpa för att få killars uppmärksamhet osv. (Pojkflickorna var väl inte killarnas första val heller, men de kunde iaf oftast luta sig emot att de var tuffa och starka). Gah!! Att inte bokförlagen skäms mer i efterhand och gör någon slags offentlig avbön...! Även i så många av kvällstidningarna handlar ofta den s.k. "revanschen" om att kändisen/tjejen minsann går ner i vikt och visar sina mobbare/nättroll att hon visst kan vara snygg och läcker... Att gå ner i vikt för att någon har mobbat en för att man är tjock... vad är det för jävla revansch? Då har man ju bara gjort precis det som mobbarna sa. Nä, fram för mer äkta jävla revanscher förslagsvis á la Carrie (1976), alla ni som är tillräckligt gamla för att ha den som referens. Min åsikt om dessa jävla appar som kommer nu och bara fortsätter skiten är att de borde förvisas till den nionde kretsen i Dantes inferno. Hur ska vi annars någonsin kunna komma framåt?

Johanna

Så sjukt att man vill grina. Har insett att jag vill bränna alla barbies å disneyfilmer å Kitty och tvillingböcket som jag har sparat till mina (kanske) framtida barn.. och ingen mobil ska de få heller.

Djävulsadvokaten

Snälla, snälla säg att detta är nån form av shovelware som nån liten skitstudio har klämt ur sig...den som utvecklat det här borde fan spetsas på påle.

Erika

Jag blir illamående! Så jävla sjukt!! 😷😳😢💀

Linnea

Jag tänker tillbaka på när jag var i 10-års åldern och såg en massa filmer och tv-program som gick ut på "makeovers". Typ en ung kvinna är för blyg, har tråkiga kläder, är överviktig, får inga killar, är deppig... Sen går hon ner i vikt, får en massa sminktips och hårfix, höga klackar, nya kläder och vips så är livet jättehärligt!
Var besatt av dessa filmer/program under min uppväxt och drömde om att få vara med i ett. Ville också göra en en sån där förvandling så alla skulle tappa hakan när de såg mig. Detta orsakade mycket skam och ångest över min kropp (som aldrig varit tjock men aldrig heller smal eller fin enligt idealet) och gjorde att jag bantade hårt och tränade överdrivet mycket under ett sommarlov i högstadiet. Min kropp höll på att gå under och jag blev sjuk, men det enda jag brydde mig om var att bli smal och snygg tills skolan började igen.
Dessa spel är sånt som för mig bara hade hällt mer bensin på elden av kroppsångest. Usch.

Elin

Fy faan! Jag blir helt vansinnigt förbannad & samtidigt så ledsen i hjärtat att det är såhär världen mina döttrar ska växa upp i ser ut... :(

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog