Varför frivilliga donationer är bättre än sponsrade inlägg!
Jag har haft några diskussioner om varför jag valt swish-funding istället för att skriva sponsrade inlägg och göra andra samarbeten med företag för att tjäna pengar istället. Jag upplever att vissa faktiskt inte riktigt förstår vad detta innebär och varför frivillig crowdfunding är mycket bättre för alla inblandade. Så jag tänkte förklara, för att det inte ska vara några otydligheter till varför jag väljer det ena framför det andra. (på begäran av en följare!)
 
"Du borde skriva ett utförligt inlägg & djupgående inlägg om varför frivilliga donationer är bättre än reklam. (Tex att tjäna pengar på att få unga kvinnor att må dåligt över sitt utseende & köpa en mascara) etc etc. Jag blir så frustrerad att jag håller på att gå sönder då jag läser kommentarer ang detta."
 
Skulle jag börja skriva sponsrade inlägg så skulle ni behöva läsa inlägg skrivna för och av företag som vill att ni ska köpa deras varor. Mina flöden dvs era flöden skulle plötsligt avbrytas för reklam för produkter som jag försöker övertyga er om att ni behöver köpa. Förmodligen för mycket mer pengar än vad folk i dagsläget swishar.
 
Jag vet inte om ni vet hur reklam funkar men reklam funkar som så att man helt krasst manipulerar publiken att vilja konsumera mera. Och det funkar. Annars skulle företag inte betala stora pengar för att få göra reklam i dagstidningar, tv och på bloggar sk ”influencers” (smaka på det ordet, vad innebär det egentligen?) Och nu jobbar företag mer med s.k "content" där de bygger upp ett falskt sammanhang där influencern spelar teater för att ge trovärdighet åt produkten. Dvs när jag skriver om den där maten jag gillar eller den där boken jag tycker om så kommer ni inte längre kunna lita på att jag verkligen tycker om den. 
 
 
 
Oftast handlar det om att få folk att känna att de behöver produkten, och med den målgrupp jag (kvinnor) har så handlar det oftast om produkter för utseendet på olika sätt. Och det skulle innebära att jag bidrog till att intala kvinnor, även unga tjejer, att de inte duger som de är eller åtminstone till den känslan. Och att de behöver köpa saker för att må bättre eller känna sig fina. Ni vet ju att det är så det funkar.
 
Och för att överhuvudtaget få sponsorer så behöver man även tänka på sitt innehåll och sin image. Inte bara i de inlägg man skriver för företagens räkning utan även annars. Jag kan inte vara provokativ på samma sätt som jag kan idag för är man sponsrad så representerar man företaget i viss mån och företag vill inte bli förknippade med exempelvis manshat. (Eller feta kvinnor som fläker ut sina kroppar) Det skulle betyda att jag skulle behöva förändra, inte bara det jag skriver för företagen, utan även hur jag skriver och framställer mig själv i övrigt. Jag skulle behöva göra min profilering attraktiv för företag och inte för kvinnor. 
 
Jag kommer alltså inte kunna skriva vad jag vill eller lägga upp bilder jag vill utan jag behöver anpassa mig själv, min person och mitt övriga innehåll för när man är sponsrad så är man köpt till viss del.
 
Detta funkar ju smidigt för de som redan är lite mer kommersiella, de behöver formodligen inte kompromissa på samma sätt, men för feministiska aktörer som jag så blir utrymmet mycket mindre.
 
Skriver jag sponsrade inlägg så är det inte jag som skriver dem, utan företag (oftast män) som vill sälja nåt. Förstår ni? Jag vill kunna skriva fritt. Jag vill inte begränsas för att jag ska vara säljvänlig för då blir jag köpt. Då blir mitt innehåll köpt. Då kan ni inte lita på det ni läser och ni kan inte lita på mig.
 
Och jag kan inte med gott samvete använda mitt inflytande och er tillit för mig till att få er att konsumera mer. Och jag kan inte dels upplåta mina plattformar till kapitalismen och dels bidra till det som jag faktiskt försöker bekämpa. Det finns ingen feminism i att konsumera mera eller i att övertala andra att konsumera mera.
 
Nu är inte det här en pik till de som skriver sponsrade inlägg för jag tycker det är rimligt att man tjänar pengar på det man gör och i den här ”branchen” (dvs bloggbranchen) så är möjligheterna begränsade. Jag dömer verkligen inte nån här och vill inte att ni gör det heller.
 
Men så länge jag slipper på mina plattformar så undviker jag det.
 
Några, inte ni, har föreslagit att jag ska stänga mina plattformar för allmänheten och börja ta betalt likt Aftonbladet plus typ, men jag vill inte ta betalt. Jag vill att mina plattformar och deras innehåll ska vara gratis för alla, tillgängliga för alla framförallt. För min drivkraft är att nå ut, inte att tjäna massa pengar. Jag driver feminism, inte feminismen AB. 
 
Det är ju helt absurt att göra business av feminismen. Liksom för vem gör jag detta? Varför gör jag detta?
 
Jag gör detta för att jag vill. För att jag brinner för feminismen. För att jag vill göra skillnad. Jag kommer fortsätta även om jag inte får en endaste spänn. Jag kommer inte sluta. Jag vet att det låter motsägelsefullt när jag ber om frivilliga donationer, men donationerna är ju just frivilliga och ett sätt för min publik att hjälpa mig att fortsätta vara oberoende.
 
 
Och jag har ju ”jobbat gratis” länge (snart tio år) för att bygga upp en stor publik och en trovärdighet genom att inte vara en reklampelare och nu när min följarskara är stor nog så har det känts ok att be läsarna om frivilligt ekonomiskt stöd för det arbete jag gör.
 
Jag har ju jobbat upp min trovärdighet på detta sätt genom att konsekvent tacka nej till spons, samarbeten och reklam i snart tio års tid. Pengar jag kunnat tjäna har jag valt bort för att jag inte vill kompromissa med innehållet och för att jag vill ge mina följare en plattform fri från hets av alla slag. Jag har alltså aldrig skrivit sponsrade inlägg eller låtit företag sälja produkter via mig, varken på bloggen eller på mina andra plattformar.
 
Jag ”får betalt” på detta sätt, jag skippar den där mellanhanden (multimiljonföretagen dvs rika män) som tar större del av kakan, och hittills fungerar det bra för mig och min publik har över förväntan varit ok med det. Och alla vinner på det. 
 
Jag påminner en gång i månaden, på begäran. 
Therese

Så sjukt bra!!

Svar: tack!
Lady Dahmer

Frida

Jag tycker det här var ett jättebra inlägg över något jag vet om, men inte reflekterat så mycket över, men när du säger det så låter det så självklart! Ett sånt jävla bra inlägg, för det ökade verkligen min förståelse inte bara för swish donor, utan också en påminnelse över hur bloggbranchen fungerar.

Svar: Det blir verkligen så tydligt när man funderar på det, vi är liksom så vana vid att hela tiden utsättas för reklam liksom.
Lady Dahmer

Karin

Jag tycker det är helt fantastiskt att du gör det du gör, du har lärt mig så mycket och gett mig insikter som jag inte skulle fått annars, gjort mitt liv bättre! Och just att veta att du inte får betalt från något företag utan att du skriver det som du bestämmer dig för att du vill skriva helt utan påverkan, är ju det som gör dig trovärdig. Håller med helt och fullt i ditt resonemang, jag tycker det är helt rätt att be om frivilliga donationer. Du är så klok och står för så bra värderingar tycker jag! Är så jävla glad att jag får följa dig och att vi alla kan läsa dina texter gratis!! Tack ❤️❤️❤️

Svar: Åh tack! Tack för allt NI ger mig också, vi gör ju feminism tillsammans.
Lady Dahmer

elin

Hmm

Bra och tydligt inlägg. <3

Svar: tack!
Lady Dahmer

Debbie

Tack för att du öppnat mina ögon för feminismen 🙌🏼😍

Anna-Sofia

Jag betalar gärna en slant för att få till mig så mycket klokt på ett så enkelt och lättillgängligt sätt. Uppskattar så att din blogg är reklamfri. Inget ont som du säger om andra bloggare. Men ger en annan upplevelse att läsa, en trovärdighet. Och vill verkligen unna dig att slippa tänka "kan jag skriva/säga detta?" utifrån vad sponsorer skulle tycka. Så du kan koncentrera dig på det viktiga❤

Svar: Ja det hade känts jättejobbigt att inte kunna skriva helt fritt! <3
Lady Dahmer

Anonym

Anneli

Du är tydlig o klar i dina förklaringar o resonemang. Jag får ut en hel del av främst dina feministiska inlägg, aha upplevelser av bl.a.saker man tidigare upplevt men förträngt under tidens gång eller förminskat betydelsen av. Tack o fortsätt i liknande anda!

Loanne

Tycker verkligen att du gör helt rätt! Så bra att du förklarade detta grundligt också. Swishar över en slant, för du är min idol 😘

Jenny

Du har så rätt! Jag har aldrig tänkt på det så som du skriver. Jag har följt dig och läst din blogg i ca 1,5 år nu och du har verkligen öppnat mina ögon för feminismen och världen! Tacksam över att kunna följa dig och ta del av dina tankar och reflektioner. Swishat en peng för att stödja ditt arbete och oberoende. Du har så skarpa insikter och gör verkligen ett otroligt bra arbete❤️

Alma

En av många anledningar till att jag gillar denna bloggen är att jag inte blir uppmanad att ha saker (blir som värst sugen på gifflar) som händer när jag läser andras bloggar med sponsrade inlägg (och det är ju mycket konstiga grejer de gör reklam för när man tänker efter). Jag älskar din blogg och har lärt mig så mycket av den. Jag som är 14 år hade nog mått lite sämre över mig själv och inte vågat säga emot killar i min omgivning om jag inte läst vad du skrivit. När mitt bankkort kommer ska jag swisha så du kan fortsätta lära folk viktiga saker (och köpa gifflar).

furyosa

Är med dig både i tänket runt crowdfunding för att slippa reklam och medborgarlön/basinkomst som du tog upp i Penntricket. Har swishat en extra slant den här månaden för datorstrulet!

Isabell

Du är alltid spot on 👌 Hejar på dig! Tack för att du utbildar! För att du orkar!

Ida

Alltså. Jag blir sjukt upprörd när jag läser om hur influensers ska göra reklam. För det ÄR ju faktiskt inte alltid så att de själva använder och gillar produkten de gör reklam för. Även fast de får det att framstå som det. Jag vet att det finns vissa undantag, men jag blir mer och mer skeptiskt inställd till alla dessa samarbetsinlägg.
Så heja dig!

Joanna-Livet med psykisk ohälsa

Väldigt intressant inlägg

katarina

Alma! Blir så glad att du som 14 åring tar del av LD värld o låter det forma dig till en starkare o mer medveten ung kvinna!
love

Rebecca

Svinbra inlägg! Jag har läst din blogg i ca 7 år and I still love it! Den dagen du ba "Ni vet väl om att ni får 10% rabatt på den här (insert: meningslösa pryl) om ni använder ladydahmer10 som rabattkod? Det här är en fantastiskt spännande grej som även barnen har nytta av, vi har SÅ KUL och är SÅ LYCKLIGA tillsammans tack vare (insert: meningslös pryl)" så slutar jag läsa direkt! haha ;D Du har ju en så bra, ärlig, genuin och fantastisk blogg som INTE är nersmittad med äcklig reklam till skillnad från många andra bloggare. Man blir inte bara upplyst och glad när man klickar in på denna sidan utan den känns t o m som en trygghetszon. Här finns inte någon *du måste köpa detta och detta för att bli lycklig och lyckad*-mentalitet, här finns inga fördomar om vikt, klass och massa andra viktiga grejer som du skriver om! Du är viktig och självklart ska du be om frivilliga donationer! Dom är ju frivilliga för Jösse namn haha!

Polly

Helt rätt! Du är bäst!

Louise

Har swishat, gillar din blogg och älskar att den inte är full med reklam!

asd

Älskar älskar ÄLSKAR detta. Äntligen ser jag mitt hat mot kapitalismen uttryckt i skrift, och som bonus förståelse för den utanförskap som kan komma med pengalöshet (skulle inte kunna läsa blogg bakom betalvägg). Lady D du är grym!

Hanna

Super bra inlägg!

Ellen

Det her er så bra!!! Hadde gjerne sendt deg penger, men går ikke fra Norge.
Jeg er feminist, antikonsumerist, ekstremminimalist (stort sett anti-det meste i samfunnet), og så.jävla.trøtt reklame. Verden holder på å dø, FFS! Vi har viktigere ting å gjøre enn å kjøpe skit.

Josse

Detta är så bra och du är helt fantastisk! Är så tacksam för att du valt att göra som du gör angående reklam/spons osv. Har läst din blogg sedan jag var 17, är 24 idag, och jag är så fruktansvärt tacksam för allt du lärt mig. För att du lärt mig att jag är ok, att jag får finnas och ta för mig och vara och känna, och att min känsla (som jag haft så länge jag kan minnas, alltså sen jag var barn) att vilja finnas på samma villkor som män inte bara är ok utan något som borde vara självklart. Du har vidgat mina vyer och får mig att tänka efter, fundera, analysera och ifrågasätta omvärlden hela tiden. TACK <3

Sofie

Bra inlägg. Undrar dock över den reklam jag ser från telefonen när jag läser din blogg, just nu något som heter urbangloss.com. Har tidigare också sett casino-reklam. Är det själva portalens reklam?

Personligen tror jag att det kan finnas produkter/organisationer som du med gott samvete skulle kunna sälja reklamplats till utan att urholka eller anpassa dig, typ pantamera, menskopp eller RFSL? Det är rimligt att du tjänar pengar på ditt arbete. Ska swisha regelbundet när jag börjar jobba igen.

Svar: Ja. Men den reklamen kommer man förbi genom dels adblocks men också för att det inte är en del av mitt redaktionella material. Att upplåta reklamplats på så sätt ger väldigt dåligt med pengar dock.
Lady Dahmer

Anders

Håller delvis med dig. Gör själv inga samarbeten men det är inte av några principiella skäl utan för att jag inte fått kontakt med något företag jag varit villig att samarbeta med. Min erfarenhet är att ingen seriös bloggare samarbetar med företag vars produkter de inte kan stå för – trovärdigheten är trots allt allt vi har.
Däremot har jag bannerannonser på min blogg – men de påverkar inte vad jag skriver. Jag vet inte ens vilka annonser du ser när du tittar in där.
Men annars vill jag bara gratulera till din blogg och har du råd att blogga utan intäkter från företag är det jättebra. :)

Julia L

Det känns som det inte alls skulle vara "du" längre om blev sponsrad!? En nedslipad lightversion kanske men fy så trist😕 Swishar mycket hellre😀

Christina

Mycket intressant inlägg, tack! Ogillar reklam så tack för att du väljer bort det! Jag swishar mer än gärna <3

Fanny

Tycker dock att du förtjänar ett rätt stort swishbidrag från Pågen, för all gratisreklam de fått för sina gifflar!

Elina

Du är såå bra! Och tack för eran podd, den är helt klart viktigast. Lär mig mycket varje avsnitt. Varje tisdag sätter jag på mig lurarna och går en promenad längs älven och lyssnar på er♥️

Linnea

Hur går det till när du skattar för donationerna? Eller ser du dessa som gåvor?

Svar: Jag får deklarera dem så får skatteverket avgöra. gränsen är luddig.
Lady Dahmer

Camilla

Spännande inlägg och så härligt att höra att du väljer det helt fria ordet! Finns ju som sagt gråzoner som många kan hamna i...
Från det ena till det andra - är en rookie i blogg- och crowdfundingvärlden och blir så nyfiken av din text. Kan inte hitta var en kan ge bidrag till dig. Hur funkar swischfunding och frivillig crowdfunding? Var kan en hitta info om det? (Google var inte till hjälp...) Tack på förhand för ev info och kommande inspirerande texter!

Svar: bläddrar du ner lite hittar du ett inlägg med mitt nummer och på instagram ligger mitt nummer i profilen. :-) Osäker på vad du söker för svar på frågorna dock, hur du menar liksom. Det funkar ju olika beroende på mottagaren.
Lady Dahmer

Jennifer

Tack tack och TACK!!! Jag är så innerligt trött på all reklam, alla samarbeten osv osv som verkar tagit över folks bloggar/instagrams. Jag bara avföljer avföljer flera om dagen för att jag inte orkar matas med mer skit! Räcker med tvn, resten av internet och löpsedlar osv, jag orkar inte när jag sätter mig i soffan och ska njutscrolla igenom flöden på kvällarna för att slappna av. Jag kommer börja swisha dig när jag börjar plugga igen. (Föräldrapenningen som student är ett skämt och min sambo är också student så inkomsterna är inte så feta just nu)

Åsa

Tack för tydligheten!

Sluta aldrig skriv, jag behöver dig.

aina

Ok, förstår nu. Aldrig hört talas om det förut.

A

Jag gillar donationerna. Är inte så rik, men vill fortfarande läsa. Dvs att jag kan symboliskt donera en mindre peng, typ 20 kr och känna att jag gör rätt för mig. DN kostar för mycket och kan inte garantera att jag har råd varje månad, så då blir det att jag väljer bort dem istället.
Är bra att jag slipper reklam, maskaror är ju en lyxkonsumtion och inget jag behöver för en låg föräldrapeng. Skönt att slippa köp mascara-reklam.

Moa

Det är ju bara att hoppa över reklam, precis som att hoppa över inlägg om att donera pengar om det inte intresserar en. Alla "kända" människor gör ju på det viset på sociala medier och jag har aldrig sett någon störa sig på det om det inte sker orimligt ofta och om de är tydliga med att det är just sponsrat. Det är ju en viss skillnad att företag ger en pengar och privatpersoner som tar från sin lön etc. Jag tror det är där någonstans det blir provocerande för en del, när någon som inte är i egentligt behov av det ber om pengar. Du har ju jobbar gratis i många år för att du (uppenbarligen) har haft den möjligheten, en förmån som väldigt få har, som du vet.

Det är så oerhört många som är i akut behov av pengar men som inte har den möjligheten att fråga om donationer, som inte har fans. Min syster exempelvis, hon bad mig om 5 kr för att ha råd att köpa ett paket pasta sista veckan innan lön. (Läs:hon hade några kronor kvar). Dessvärre är jag också på gränsen till att överleva månaden annars hade jag swisha henne betydligt mer än 5 kr.

Missförstå mig rätt, jag förstår att du gör det - toppen att du kan få in pengar på det sättet. Jag tycker dock att det är himla tråkigt att människor inte är lika givmilda när någon random person ber om pengar/hjälp.

Ellen

Hur ska man kunna kompensera att man fått helt nya insikter? Att du kanske har förändrat mitt liv, att jag tack vare dig inte behöver traska lika många mil i patriarkatets spår, att jag uppmärksammar strukturer och malfunktioner i samhället? Jag kan inte ens nämna alla de fronter du förändrat mitt liv på. Jag swishar för fan mer än gärna för att jag kanske inte behöver vara lika förtryckt som min egen mamma, för att jag ser strukturer och har möjligheten och kunskapen att påtala missförhållanden.

Leia

Nu satt du ord på vad jag känner Moa! Har haft svårt att få ner det i ord tidigare. Det där skavet.

Sofie

Så bra förklarat, jag känner iaf väldigt stort förtroende för dina ord. Men jag har en liten fråga, som du säkert fått förut... Men skitsamma, varför inte ge ut en bok? Bara plocka dina bästa texter från bloggen och ge ut som bok. Jag har barn som snart börjar läsa flytande och fyller på bokhyllan löpande med litteratur som jag vill att de ska läsa. En bok med dina texter skulle vara perfekt om ett par år! Crowdfunda till tryckkostnaderna och sedan sälj med en lagom vinst + porto. Som sagt, du har säkert fått frågan förr. Men vill bara påminna om att jag gärna skulle ställa den boken på mina barns bokhylla. Jag har så många många många gånger tänkt på hur min uppväxt och mitt identitetssökande hade påverkats om jag fått insikt i dessa frågor tidigare, och jag vet ingen som liksom skriver det så enkelt och tillgängligt men ändå väl formulerat och väl underbyggt. Peer reviewed studier i all ära, they're not for the crowd.

Tack för allt du gör, jag vet inte vart jag hade befunnit mig idag om jag inte snubblat över dina provocerande texter en gång i tiden.

Hanna

Jag tycker att det är helt rätt av dig! :-)

Medsyster Tina

Lady Dahmer, jag tycker du är grym, kämpa på, vi behöver dig ❤️

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog