Tänk om Snövit var tjock dvs ful
Filmen "red shoes and the 7 dwarfs" är inget skämt även om man skulle kunna tro det. Den påstås vara en parodi på Snövit och utges för att ifrågasätta normer och skönhetsideal:
 
A normal girl born into extraordinary circumstances, she’s a princess who doesn’t fit into the celebrity world of princesses — or their dress size. She wants to stay true to herself, but Fairy Tale Island is all about looks, so it makes it hard not to want to be like the others. In her quest to find her lost father, she learns not only to accept herself, but celebrate who she is inside and out.
 
Här har vi alltså en film vars plot är "tänk om Snövit inte längre var vacker...." dvs tänk om Snövit var ful. Och så illustreras det med en tjock tjej. För tjock är fult. Jag behöver ärligt talat inte se filmen för att veta att den är skit.
 
 

Alltså det är så många fel här att jag inte vet var jag ska börja. Påminner först om att detta är en familjefilm som riktar sig till barn. Små flickor kommer titta på den. 

 

Jag vill att ni kollar på trailern. Ni hittar den på min Instagram här: https://instagram.com/p/BU2UlpiDO3j/ 

 

Gör det. Kolla först och så snackar vi sen. 

 
Har ni kollat? 
 
Ok. Då kör vi. Först: Det olämpliga i hur hon sexualiseras. Hallå det är barn som ska titta på detta? Kan barnfilmsbranchen sluta lära barn att kvinnor är sexobjekt? 
 
 
 
Men ja hon sexualiseras. Normaliseras
 
Det är nån slags strippshow. Den manliga blicken är närvarande. Hon strippar sensuellt. Långsamt. Förföriskt. Detta ska alltså barn kolla på. Kan vi fundera på vad barn lär sig av detta? Hur påverkas de? Hur formas deras kvinnosyn? 
 
Jag minns själv hur påverkad jag blev av den här typen av scener som liten. Hur jag redan som åttaåring hade internaliserat den manliga blicken. Helt sjukt. Men det börjar ju här. 
 
 

Nåt annat som normaliseras är sexuella övergrepp. Sk peeping Toms. Fluktande. Det där att män tjuvtittar på kvinnor som klär av sig. Tränger sig in i vårt heligaste. 

Höhöhö ligger de där dvärgsnubbarna gömda under sängen och väntar sig nåt gött. Helt normalt. Lite skojigt också. Helt normalt. Nåt man får förvänta sig för så är ju killar. Boys will be boys! Höhöhö!

Men sen när hennes feta ben avslöjas så ser man SKRÄCKEN i dvärgsnubbarnas blick och min. Akta en tjockis! Hjälp en tjockis!! 

 

Tror ärligt talat inte ens att skaparna reflekterar över hur skevt detta är. För hatet mot tjocka är så omfattande. Normaliserat för att  använd samma ord igen. Självklart. Vem vill vara tjock liksom, tänker de. De tänker inte att det finns tjocka människor och tjocka barn som faktiskt kan tänka sig vara publik. Att tjocka faktiskt existerar och har samma människovärde. Tjocka är bara rekvisita när man behöver nåt att skratta åt eller ta avstånd från. 

 

Jag vet fan inte vad jag ska säga men LOVA MIG att ni inte tar med era barn på denna film. Lova mig det!

Jenny

Så jävla sjukt! Jag smäller fan av..

Maja

Var finns denna film?! Hittar inte på SF? Kom igen, vi mejlbombar inköpsansvariga och ser till att den aldrig kommer till Sverige, att ingen lägger pengar på svensk dubbning osv.

Nemo

Jag såg denna trailer för typ ett år sedan tror jag. Trodde det var en skämtvideo som någon/några skapat för typ sitt eget bruk och möjliga följares skull. Det hade såklart också varit jävligt problematiskt, men nu när jag får några dagar sedan förstod att detta helt allvarligt är en animerad film som kommer att visas på olika biografer runtom i världen så... jag vet inte ens hur jag ska uttrycka mig för bli bara så trött. Men jag läste en intervju med Chloe Grace Moretz (som gör rösten till Snövit) där hon ber om ursäkt för filmens reklam. Enligt henne så ska hon ha lånat sin röst till en "vacker historia som berörde henne djupt" (eller något liknande) och att reklamen inte alls speglar det manuset hon läste. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det heller för även om trailern och reklamaffischerna är väldigt fel så verkar åtminstone huvudrollsinnehavaren förstå det och hävdar att det inte alls är så filmen är... men man kan ju också undra varför de väljer att göra reklam på detta sätt om det nu inte alls är filmens plotline...

FT

Fan det jävligaste jag sett.

Anki

Tack för varningen! Vi kommer aldrig se den.

Sofia

Fy fan vad vidrigt. . . Suck.

maskrosbarn

Det var fan det sjukaste jag sett. Någonsin. Hur kan den godkännas som barnfilm?

Asta

Nä men fy vad sunkigt!
Jag lovar på heder och samvete.

Karolina

Lovar!!

Tycker generellt det är svårt att hitta en barnfilm jag vill visa för mina barn. Det är inte bara för att jag lyssnat för mycket på poddar med Louise Hallin som mina treåringar knappt sett tvn påslagen...

Madde

Märkte ni också att så fort hon vart tjock så var hon tvungen att presentera som äcklig också. Hon dricker och rapar och sitter utfläkt och bekvämt. För som alla vet att om en tjock kvinna ska vara på tv eller film så måste hon vara äcklig och rapa och högljudd och så motbjudande som möjligt. Eller så måste hon skämmas för sin vikt och så fort som möjligt gå ner i vikt så att hon kan bli vacker. Tjocka människor har ofta heller aldrig huvudrollen i serier eller filmer utan är oftast den sorgsna väninnan eller roliga väninnan som alla skrattar åt för att hon är fet!!!
Medan tjocka män inte har samma problem de kan spela huvudkaraktärer utan att förödmjuka sig och ja det finns undantag men de är få.
Tjocka kvinnor får heller aldrig i den magiska filmvärlden någonsin bli ihop med en vältränad man. För snyggt ska med snyggt vara och en fet tjej kan inte ha en snygg vältränad kille för vad skulle han se i henne? Medans män kan vara ihop med smala unga tjejer hur stora de än är.

Svar: Japp. Precis så!
Lady Dahmer

Anna

Är det någon som vet vart vi kan skriva för att stoppa att denna film visas i Sverige?

Anna O.

LD, att du lyckats förhindra att din dotter värderar sig själv utifrån sitt utseende och vad andra tycker är fanimej en bedrift i klass med att plocka ner månen eller gå på vattnet.

Svar: Det är sant. Hoppas det håller i sig. Men har faktiskt inga större förhoppningar om det.
Lady Dahmer

Katarina Parment

Hemskt det är vad jag säger. Fullständigt sanslöst. Nu är ju mina barn stora yngsta är 12 år men han ska absolut i be se den där sliten. Och jag hoppas mina stora ungdomar 20 årig kille och 17 årig tjej låter bli att se skiten.
Mvh Katarina Parment

Em.

Softporn och tjockishat är alltså godkänt som barnunderhållning i dagens samhälle. Jösses.

Marie-Louise

Jag kommer absolut inte ta mina barn till den här filmen och har messat vår lokala biograf att inte ta in den här filmen. Hänvisar till ditt blogginlägg för jag inte kan uttrycka mig lika väl som du! 😀 Hoppas verkligen att jag slipper se den här filmen på vår lokala biografs affischer!

Amanda^

Har vuxna människor alltså lagt mycket tid och pengar på en uppenbart helt värdelös skräpfilm? Blir mörkrädd när jag tänker på barnen som faktiskt kommer se den här men så skönt att läsa om ni som bara totalvägrar den på biografer etc. Bäst!

Mia

Herre! Tycker du läser in sjukt mkt i trailern. Jag ser förvåning hos pojkarna när hennes vad är tjock efter att skon tas av. En ganska naturlig reaktion när man bevittnar något så märkligt, tycker du inte?
Filmen kanske är dålig eller bra. Det vet ej du, inte jag heller eftersom vi ej sett den. Att kritisera nåt utan att veta tillräckligt är väldigt vanskligt. Eller vill du bara röra upp lite känslostormar oavsett om det är berättigat eller ej?

Svar: Jag tycker du läser in sjukt lite i trailer. Att de skulle uttrycka förvåning? Nej, de uttrycker rädsla och chock. Och det är bara en liten del av allt som jag tydligt redogjorde för i inlägget.
Lady Dahmer

Felicia

Lovar!!

Ser dig typ som en storasyrra som liksom ba kom in och berättade en massa, lärde en massa, och för d vill jag verkligen säga tack. Var visserligen feminist innan men typ: "jag sminkar mig minsann för MIN EGEN SKULL-typen" hahah. Glad att jag kommit ifrån d men d är verkligen tack vare dig. Och jag är nt ens säker på att jag någonsin kmr vilja ha barn elr så men om, om, då ska jag fan använda allt d där du lärt mig och t.ex. välja de filmerna jag visar m omsorg. Göra mitt bästa för att bygga individer som kan göra samhället till en bättre plats liksom

Pia

Jag har jobbat med ätstörningar i många år och är tacksam för hur du tar dig an ämnen som dessa och att du gör det på det sätt du gör- kompromisslöst, utan att vika dig en millimeter, du förtydligar och väcker upp människors medvetande. Tack för din insats.

RebeckaL

Ett av de lättaste löften jag gett.

GoForFit

Jag brukar inte vara den som lätt reagerar på saker och ting, för att vara helt ärlig. Men detta. Helt.Jävla.Sjukt. 😱😱 Såg trailern på din Instagram och blir på riktigt arg?!

Madde

Tycker väl att många sk barnfilmer inne håller opassande saker men detta är nog det sjukaste jag sett. Lovar dig att varken jag eller barnen ska se den. Någonsin !

Kicki

Eeeeh va phan!! Såg på Youtube ett annat klipp där snuskdvärgen med våld försöker få av den sovande intet ont anande flickstackarn hennes skor. Allt från att kedja fast henne till att använda motorsåg...

Hockeysmurf

Såg trailern på din insta... alltså, det är ju helt sjukt!
Hoppas filmen går i sank direkt eftersom föräldrar aldrig i livet skulle låta sina barn se sån skit. Fy fan.

Eline

Såå skön "Now i can breath.." Denna film måste ses! Den är säkert skitrolig!!

Anonym

Aldrig😡😡😡😡😡

Winston Smith

Väldigt fräscht att använda det nedsättande och kränkande ordet "dvärg" om de kortvuxna karaktärerna i filmen. Något även Lady Dahmer gör. Ganska obehagligt.

Svar: Ah men nu heter sagan "snövit och de sju dvärgarna". Inte "snövit och de kortvuxna".
Lady Dahmer

Hanna

Helt sjukt. Trailern är vedervärdig. Är detta alltså en film som riktar sig mot barn? Vettigt med tanke på vilka ideal som tydligen krävs att Snövit lever upp till för att vara fin. Förför är det alltså så i tv, film, serier. Vänners Monica är smart som smal men korkad och pinsam som tjock. Det huvudrollen går till den smala och huvudrollens vän är tjock. Den som den smala sedan utnyttjar för att få som hon vill i utbyte att den tjocka får vara vän med Hennes Benrangl till Höget. Precis som att tjocka inte kan få vänner utan går med på att bli utnyttjad bara för att få en "vän"!
Och varför är den mobbade "fula" barnet i klassen som inte har några vänner tjock, finnig och har gärna också glasögon, rött hår och tandställning?! Varför?! Varför ser vårt samhälle ut på detta stereotypiska sätt när det är så fel och så många lider av att passa in i dagens sjuka normer.
Och att är tänkt att barn (eller någon överhuvudtaget) ska se detta är bara sjukt.

Ture

Jag blir så ledsen av sånt här, jag trodde verkligen vi kommit längre än såhär. Men tydligen inte. Det skulle inte förvåna mig om filmen delvis finansierats av porrbranchen i deras ständiga arbete för att normalisera objektifiering av tjejer allt lägre ner i åldrarna. Helt sjukt att den får visas!

Mike Hawk

Fetma är ju dock både oattraktivt och ohälsosamt. Dessutom blir män också sexualiserade i animerade filmer, men det är ju tur att det bara är animerade filmer. Sluta bli så kränkt över allt möjligt skit och lägg ner energi på att kämpa mot kvinnors förtryck i mellanöstern istället, till exempel.

Svar: Bla bla bla. Du, lämna diskussionen till oss som har koll.
Lady Dahmer

malin / en gul apelsin

Oj suck! Vilken urusel trailer. Överhuvudtaget tycker jag att Disney jämt sysslar med det här, att blanda in vuxenvärldens sjuka värderingar och kassa underbältet-humor i barnfilmer. Så att en del av filmen ska gå över huvudet på barnen, för att vi vuxna också ska kunna skratta och känna igen oss. Problemet är att 1) humorn i dessa filmer sällan är ett dugg kul, bara ett frenetiskt försök att plocka billiga poänger 2) att barn hör och ser precis allt som vi vuxna hör och ser.

Barnfilmer och -berättelser är ofta helt tillräckligt bra i sig själv utan att man måste försöka flirta med en vuxenpublik genom billiga parallellberättelser innehållande onödig tjockisförnedring eller dreglande snubbar eller ofrivillig stripteaseshow. Gah!

Annette

Oj :O Det är nog något jag måste kolla in!!

Kika gärna in på min blogg och kolla in mina bilder från semestern (Kom hem i natt

H spets

Se den tillsammans med barnen (inte de minsta) och passa på att förklara lika väl som i texten ovan varför det är som det är och inspirera dem till kritiskt tänkande. Jag tror det är bättre att filmen får bidra med tydliga exempel så kidsen fattar nästa film som kanske har lite mindre uppenbara exempel. Skriv en guide till föräldrar som inte fattar hur saker kan påverka.

Lynette

Jag såg den den trailer på SF och tänkte det var kul. Är ni alla så blind att varje människa är inte samma storlek? Jag älskar livet i Sverige men har det svårt att hitta rätt storlek till min kropp eller till min fot därför att butikförsäljare tror att alla har kroppsstorlek som är bara up till ???? Om du vill inte ha ditt barn se filmen, ta de inte till filmen, men skulle det vara den värste att se den? Peace ❤️😊

Svar: Du kanske ska läsa mitt inlägg en gång till ordentligt, för jag förklarar tydligt vad problemet är med filmen
Lady Dahmer

Anonym

Okej då, jag svarade för snabbt utan läsa alla och kommer inte ihåg den "strip show". Förlåt mig alla! ❤️

Lynette

Okej då, jag svarade för snabbt utan att läsa hela artikeln. Jag kommer inte ihåg "strip show" from trailer heller. Förlåt mig alla! ❤️

Ullis

Mailade min lokala biograf, och de kommer inte köpa in den. Mkt nöjd med mig själv -och med dem! ✌️

Sara

Helt sjukt! Jag minns fortfarande hur jag som liten kände mig tjock och ful när jag tittade på Disney filmer, hur de tjocka bara var onda styvsystrar eller troll. Den här filomen hade ju varit katastrof för mig att se, den bekräftar ju allt det jag kände bara för att jag inte var så smal och späd som man förväntades vara för att anses vara fin och god.
I soptunnan med den filmen!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog