Bantning i Barnkanalen
Imorse kunde barn få en redovisning av Dogge Doggelitos kost och viktnedgång i programet "Gäst i spenaten" som sänds på Barnkanalen. I början av programmet hör man nämligen berättarrösten säga: "Sen några månader tillbaka har Dogge gått ner lite över 20 kilo, därför är han noggrann med kosten." 
 
 
Bilden är tagen från "Nakna feta sanningens" instagram, där jag också uppmärksammades på inslaget i Barnkanalen. "Barnkanalen ska vara en trygg kanal för barn, viktsnack skapar inte trygghet." skriver kontoinnehavaren och jag håller med. I kommentarsfältet berättar även en mamma om att hennes barn som aldrig kopplat ihop mat och vikt efter programmet frågade om man själv kan välja hur mycket man väger. 
 
För mig är det väldigt viktigt att mina barn växer upp med god självkänsla och sund kroppsbild, att de får slippa mycket av den ångest jag själv och många andra med mig växte upp med kring kroppen och utseendet och vikten. Det sistnämnda känns framförallt akut då viktnojjor hos barn ökat explosionsartat med ganska allvarliga effekter. Var femte sjuåring tycker att hon är tjock och ätstörningarna har gått ner i åldrarna.
 
Det är ganska anmärkningsvärt och viktigt att ta på allvar, så därför blev jag jäkligt förvånad och äcklad över att barnkanalen helt ansvarslöst väljer att plantera dessa tankar i huvudet på sina unga tittare. Dels tankarna på att man kan och kanske ska gå ner i vikt, dels för att de reproducerar föreställningen att man måste äta kött för att träna och må bra men också för att de kopplar ihop viktnedgången med att vara noga med kosten. Det är ansvarslöst och okunnigt och det hör framförallt inte hemma i ett barnprogram. 
Hanna

Det där är riktigt dåligt! Hur tänkte de där egentligen?

Fanny

Min lillasyster fyller strax 6 år och har alltid varit lite knubbig. På senaste BVC kontrollen (1 vecka sedan i samband med vaccin) så konstaterade sköterskan att hon behövde gå till en dietist. Hon frågade min lillasyster saker som "du tycker mycket om mat va?" var på hon såklart säge ja, för mat är ju livet!
Sedan forsstte hon utfrågningen och pratade om att gå ner i vikt och äta mindre mat.

Jag blev så ledsen när jag hörde mamma berätta detta! VARFÖR säger hon detta till barnet när det är förälderns uppgift vad barnet stoppar i sig?! Min mamma är en typisk halv fabrikat mamma som lätt skulle kunna laga mer från grunden med mycket nyttiga fetter, avokado, bönor och annat smarrigt till maten. BVC tyckte ju givetvis att en frukt kan ersätta mellanmål eller lunchen för att få ner henne i vikt. Ingen blir någonsin mätt på 1 frukt istället för ordentlig mat. Borde inte detta berättas för föräldern när barnet ej lyssnar istället?! Nu ska de sätta sig tillsammans hos en dietist och prata om mat och vikt. Min lillasyster på 6 år ska nu få reda på att det är bäst att vara smal och dåligt att tycka om mat. Jag får panik.

Efter hon tagit vaccinet och pratat med BVC sköterskan så sa hon "jag tycker nog att jag blev lite smalare av sprutan"

Kan man skippa att gå till dietisten eller blir det en soc anmälan på det?!

Svar: herregud! Anmäl!
Lady Dahmer

Therese

Inte första gången barnkanalen gjort fel. Detta är ju väldigt illa och jag är glad att mina barn inte såg programmet igår. Jag har även stört mig på att fredagsunderhållningen Familjen Rysberg har med tjockisskämt i varje avsnitt. Det ska alltid skämtas något om att nån inte vill ses som tjock, eller att nån gått upp i vikt och det är dåligt osv eftersom tjock är nåt HEMSKT. Jag anmälde detta men fick ett (kasst) svar från SVT om att programmet är satir osv. Är det satir kommer man undan med vad som helst tydligen, och även barn förväntas förstå satir fullt ut. Här jobbar jag stenhårt som förälder för att barnen inte ska ha kroppsnojjor, jag pratar aldrig vikt, bantning, jag pratar aldrig om att det är nåt dåligt med att vara tjock osv. Men vad gör det när public service BARNkanalen ändå talar om det för dem på bästa sändningstid? Fy fan.

FT

Jag hoppas detta anmäls av så många som möjligt? Har du mailat, jag tänker göra det!

So many songs...

Jag minns när jag första gången blev medveten om att man kunde manipulera sin vikt.

Just tonåring, och min pappa klagade ständigt på att mamma blivit lite tjock (hon är underviktig, men gick ibland upp till två-tre kilo över den gränsen och in på normalvikt) och efter varje måltid klagade han alltid över att man var onyttig (han kommenterade sig själv, men det innebar ju indirekt alla som ätit av maten, trots alltid näringsrik kost pga mamma väldigt medveten om näring osv, hon dock aldrig promotat banting eller äta mindre utan mer den som försökt få en att äta fler än en portion och mycket av allt för att säkert få i sig näring nog).

Men tillbaks til ldetta om att upptäcka att man kunde manipulera sin kropp viktmässigt.
Jag var sjuk och hemma från skolan. Kunde inte äta något och vi hade bara (typ det enda då) tre kanaler, läst alla serietidningar och böcker många ggr om sedan tidigare och datorn tog mamma bort tills hon kom hem och kunde mäta att vi bara var på datorn max en timme var om dagen (LOL på att det ens funnits sådan norm bland föräldrar tidigare, och som om det ens skulle vara nyttigt att begärnsa ens konstnärliga skapande och lärdom av strategi och matematikspel på datorn) (fast okej, läsandet kanske det blev mer av, reread böcker och tidningar hela tiden som sagt i brist på annan undehrållning på kvällar / kompisfria dagar).
I vilket fall, inte mycket att göra. Och det fanns en våg jag aldrig intresserat mig för tidigare, men wtf en TEKNISK PRYL liksom, det roligaste men miniräknaren var väl att skriva 07734 upponer.

TRIGGER - ÄS
Jag vägde mig fem ggr den dagen, och insåg att jag från morgon till kväll droppat 0,7 kg.
HAH! INTRESSANT tänkte jag. Och började direkt motionera hårdare, äta mindre.
Gick ju ner hur snabbt som helst. Blev undevriktig och alla komplianger och stolt pappa som äntligen fått en icke-tjock dotter (då man ju var tjock om man var över undervikt i hans ögon, som min naturligt smala mamma, klagade alltid på andra kvinnor - härav min fasta belief att det inte är föräldrarnas gemensamma forstring av barn som spelar mest roll utan hur barnen ser att ens FADERSFIGUR behandlar ens modersfigur / andra kvinnor / pratar om andra kvinnor i sitt liv).

Början av jojobantning och bulimi med perioder av helsvält (undantag tuggummi, cola light senare zero och äppelbitar i kanel). Och varje gång man började med "bantningen" (spy och svält och supermaxxa motionen) blev det svårare och svårare att gå ner. DETTA fattar inte fatshame-arna.

Men tack barnkanalen. Mina planer på att undvika att skaffa barn växer sig allt starka in i ryggmärgen.

So many songs...

FÖRTYDLIGANDE -
"(...)då man ju var tjock om man var över undervikt i hans ögon, som min naturligt smala mamma, klagade alltid på andra kvinnor (...)" - Menar alltså att det var min PAPPA som klagade på andra kvinnors utseende regarding vikt och hur dom frossade/hade dålig karaktär/inte älskade sina män nog utan mer utnyttjade dom för pengar om dom ej "tog hand om" sitt utseende, inte att det var min mamma som gjorde det.

e

Har du läst debatten som utlösts efter Emelie Hollsten (träningsprofil) lagt ut bilder på sin supertränade gravida kropp på instagram och skrivit ett inlögg om hur tacksam hon är att bara gått upp 3,8 kg. Elaine eksvärd har bemött det i sin blogg. Hade gärna hört din analys av det hela också i ett inlägg. Der känns som det behövs! Av att kvinnor aldrig får slappna av från vikthetsen, inte ens som gravid. Blir så trött

ä

e - fast Elaine feltolkade ju allt och hängde ut Emelie för att hetsa, trots att det handlade om att äta mer egentligen. Men Elaine hinner däremot själv nämna att hon äter "skit" (i hennes mening, inte min), att hon gått upp mycket och att hon har krämpor.

e

Nu förstår jag inte riktigt hur du menar. Hur kan man feltolka att någon offentligt lägger ut sin viktuppgång och skriver att den är tacksam över att den är så liten och att hon räknar kalorier o väger sig varje dag när hon gravid? Har man ett offentligt konto som följs av tusentals människor har man ett ansvar för vad man förmedlar, så är det bara. Vill hon räkna kalorier och väga sig själv fine gör det då men gör det inte offentligt för gudsskull, det fyller nada funktion förutom att få andra kvinnor att må dåligt och fortsätta tänka på vikt i alla sammanhang, även som gravid. Är det pepp och inspiration menar du att se någon vara extremt vältränad även som gravid? Är det ett fett mål att ha att gå upp så lite i vikt som möjligt när man väntar barn?

Att Elaine skriver att hon äter glass och har krämpor som gravid hetsar ingen och får ingen att må dåligt. Hur kan du intr se skillnaden? Tycker bara kvinnor borde ge sig själva o andra en jävla break någon gång

ä

e - du kan inte ha läst annat än det Elaine skrivit? Emelie är tacksam för att ha sluppit krämpor, inte för att ha gått upp lite i vikt. Hon är _orolig_ för att hon gått upp så lite i vikt.

Elaine skriver att glass är skit och att hon inte tagit hand om sig under graviditeten.

e

ä - Jo jag har läst det men det framgick ju inte av urspungsinlägget utan av inlägget hon postade för att förklara. Det är ju verkligen bra att det är så men det är inte konstigt att folk missuppfattade det inlägget!

YWER

Jag har ett syskonbarn som är 7 år. Hon är lite blyg och ängslig av sig generellt. En gång när jag skulle vara barnvakt frågade jag henne om det kändes ok att min nya pojkvän följde med. "Näää han är så läskig", sa hon. Jag blev förstås bekymrad över det och frågade "Tycker du han är läskig, varför då? Har han sagt nånting dumt eller så till dig?" Nej, anledningen att han var läskig var för att "han har så tjock mage". Mitt hjärta ville brista. Hon är 7 år, har medvetna föräldrar som inte pratar om vikt eller bantning hemma, och har redan lärt sig att tjock = dåligt. Det går inte att värja sig från detta.

Disclaimer: jag har förstås hört mig för hos hennes föräldrar om hon sagt nåt hemma om min pojkvän, om han betett sig på nåt sätt som hon uppfattat som obehagligt eller så, men det har han inte. Hon är blyg för honom eftersom de inte känner varandra så väl än, men hon har som sagt redan lärt sig att hans tjocka mage är dålig.

ä

e - det framgick alldeles utmärkt både för mig och de flesta andra enligt kommentarerna.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog