Varför kan kvinnor inte vara nöjda, är det inte tillräckligt jämställt nu?
Apropå första maj så tänkte jag ta tillfället i akt och förklara feminism så en femåring förstår.
 
Såhär är det va: Vi lever i ett patriarkat dvs en könsmaktsordning där män är överordnade och kvinnor underordnade. Kort och gott: män har större delen av makten i samhället.
 
Vi kan illustrera så här:
Det finns bara tio äpplen. I heeeela världen. 10 äpplen = 100% makt.
 
Kalle (männen) äger sju av dessa äpplen.


20140720-162416-59056411.jpg
 
Kolla på honom. Så jävla nöjd. Vill inte dela med sig.
 
Lisa (kvinnorna) äger tre äpplen.
Något snedfördelat om man säger så.
Orättvist liksom.


20140720-162416-59056496.jpg
 
En del tycker att Lisa ska vara glad att hon har tre äpplen men om det verkligen vore jämställt skulle ju Lisa och Kalle ha fem äpplen var.
 
Så hur gör man då?
 
Ska Lisa nöja sig? Ska hon vänta tills Kalle kanske ger bort ett eller två äpplen? Eller ska hon helt sonika ta två äpplen från honom?
 
Jag röstar för det sistnämnda. Även om det betyder att vi måste slå Kalle i huvudet i processen.
 
Så! Frågor på det? 
katrin

Tycker synd om ditt barn :( skicka hen på soc hem istället, för hens egen skull. kanske inte fattar så mycket nu men tänk dig din unge i tonåren...

Svar: Tycker synd om dig. Dels som har så dålig koll på barns behov och föräldraskap och dels för att du verkar vara en jävla idiot.
Lady Dahmer

Ellen

Katrin: ehhh, what.. Skojar du? Menar du allvar, så undrar jag vad exakt det är som du tycker LD gör som gör att det är synd om hennes barn? Att hon är feministiskt medveten? Att hon arbetar för att motverka ojämlikhet? Att hon bryr sig om sina barns framtid?

Johanna

Du vet inte vad feminism är. Du är inte en feminist. Du lever inte feministiskt. Du är en gnällande, hemmasittandes person som fyller ut tristessen i livet med internet. Du tillför inget. Du sprider bara skit.

Svar: Låter som att det är du som inte vet vad feminism är. Kan vara svårt att hålla reda på sånt när man är dum i huvudet. Men blockeliblock på dig!
Lady Dahmer

Hmm

Varför släpper du inte igenom min kommentar?

Svar: Jag ser inte? Ska kolla spammen.
Lady Dahmer

Hmm

Är det för att det är text på engelska som jag fastnar? Det var samma förra gången jag ville posta citat från en artikel.

Svar: Ser inget i min spamkorg heller så nej den försvinner nog nånstans?
Lady Dahmer

Hmm

Verkar som att det är anledningen.

Då ligger där tre kommentarer i modd LD som säger ungefär samma men som inte håller med dig

Om du har lust får du gärna släppa igenom den första som också innehåller länk.

Fia

Jag håller med, vi kan vänta i en evighet men ingen lär lämna över de där äpplena frivilligt. Vill man ha något så får man helt enkelt se till att ta det och inte be om ursäkt för att få finnas på samma villkor som alla andra.

Somliga Förbannade Kvinnor

Herregud vad är det här för kommentarer? Är det elaka mobbardagen eller vad är det frågan om? Feminism är ingen livsstil Johanna. Den är ett politiskt och ideologiskt redskap för att _skapa_ jämlikhet. Om kvinnor kunde välja att leva jämlikt skulle det inte behövas någon feminism. Då skulle vi redan levt i ett postpatriarkalt samhälle, vilket vi inte gör. Det är därför feminism behövs. För att kvinnor och män behandlas olika av samhället och gemene person vilket leder till att kvinnor diskrimineras och får sämre livsvillkor. Det påverkas inte av att någon enstaka enskild kvinna har tillräckligt med pengar för att leva som hon har lust med. Detta handlar om ett övergripande politiskt, ekonomiskt och socialt system som gynnar män och missgynnar kvinnor.

M

SFK + LD:
Tror nog det bara är de som inte är ute och demonstrerar (aka har viktigare saker för sig) som sitter och kommenterar.. Märklig samling här idag, i alla fall..
Upp till kamp!

Linda

Upp till kamp! Trist hur så många kvinnor skyndar för att försvara patriarkatet och det är så jävla lågt att dra in folks barn bara för att man inte håller med om något. Sen är det konstigt att folk tror att feminism är en åsikt, det handlar ju om fakta och statistik. Tankarna far till det enorma motståndet mot att jorden är rund vilket precis som feminism inte är en åsikt utan fakta och inget att bli så upprörd över.

Anna

Eller så kan vi en gång för alla fostra våra pojkar till feminister så att de till skillnad från sina fäder fattar att Kalle och Lisa skall ha lika många äpplen. Utopi dock, det är jag smärtsamt medveten om.

Nicole

Katrin och Johanna: Jag älskar era kommentarer, de gjorde nämligen att jag blev så sjukt sugen på att swisha LD en peng så att hon kan fortsätta "sitta hemma" och provocera er.

LD: Här kommer en första maj-peng till gifflar eller monstera eller wathever. Puss!

Svar: <3
Lady Dahmer

Nicole

*wathever* hihiii

Nicole

Autocorr är knäpp. Lägger ner och swishar istället. Uppmanar skamlöst alla att göra detsamma.

Somliga Förbannade Kvinnor

Linda
Är inte helt säker på att de är kvinnor dock. Det är en gammal hederlig manlig antifeministisk strategi att låtsas vara kvinna när man trashar kvinnor. Dels faller skuggan på kvinnor för titta så osolidariska de är mot varandra nu igen! (jättebra för kvinnohatande syften) och dels räknar de med att kvinnor inte kommer gå lika hårt åt andra kvinnor. Vilket ju är lite märkligt med tanke på deras favoritargument; att det är kvinnor som hatar kvinnor mest och därför är de verkliga upprätthållarna av patriarkatet. Den alltid lika irrationella manslogiken med andra ord.

Hmm

LD: Som sagt du gör vad du har lust, det är ju så klart din blogg, men jag är seriöst nyfiken på varför du inte släpper igenom min kommentar som har statistik som visar på att du har fel.

Blir det bättre om jag själv översätter det och utlämnar länk?

Hmm

Hoppsan du hann svara, Förlåt.

Ok. Det har hänt fler gånger. Får se om jag översätter senare.

Hmm

Ledtråd. Det står att bloggen är i modering och kommentaren inväntar granskning.

Svar: ser som sagt inte kommentaren alls? Och jag brukar se de som ska modereras.
Lady Dahmer

Hmm

Spännande. :)

Något att kolla med portalen kanske?

Regina

Var på en föreläsning med Schyman en gång och hon sa att feminism börjar skava för män först när det börjar handla om att vi ska ta makt ifrån dem, att de behöver lämna ifrån sig makt. Det verkar stämma till och med om en bara läser kommentarerna här i ditt kommentarsfält. Män verkar tro att vi ska göra samma sak som de har gjort mot oss i alla tider? Så jag tycker det är positivt att de reagerar på att kvinnor ska få mer makt. Tycker det visar på att de är medvetna om att de inte behandlar oss bra i alla fall, en början.

www.zaitzova.com

My

Skulle önska att någon en dag berättade hur man lever feministiskt? Det kastas runt lite här och där det där uttrycket men ingen förklarar liksom betydelsen och jag är extremt nyfiken!!

Hmm

Inte sant. Så här ser det ut i USA. Europa är inte långt efter beroende på vilka länder du räknar in….

(Översatt från mig då bloggen inte verkar släppa igenom engelska.)

Kvinnor har gått om män och kontrollerar nu mer än hälften av alla USAs rikedom och kommer mest troligt ta en ännu större del av pajen under åren som kommer, har en ny studie avslöjat.

Ca 51%, eller $14 billion, av Amerikas privat tillgångar kontrolleras nu av kvinnor enligt banken av Montreals förmögenhets institut. Den kanadensiska banken förväntar också att kvinnor kommer kontrollera ca $22 billioner år 2020.

(Testar att posta länk separat.)

Svar: . Att rika amerikanska kvinnor kommit ikapp rika amerikanska män eller att kvinnliga företagare kommit upp sig, säger ingenting om hur det ser ut i övrigt. Kvinnor som grupp tjänar fortfarande mindre än män samt erhåller lägre betalda jobb i högre utsträckning. Tycker artikeln är missvisande.
Lady Dahmer

Hmm

http://www.businessinsider.com/women-now-control-more-than-half-of-us-personal-wealth-2015-4?r=US&IR=T&IR=T

Anonym

Hmm, fast jämställdhet och makt sträcker väl sig längre än pengar? Även om män och kvinnor skulle äga lika mycket pengar så har vi ju en del strukturella problem. Pengar tar ju inte bort problem som att män i större utsträckning utsätter kvinnor för sexuellt våld osv.

Äppelmos

Teorin är ju intressant om det verkligen vore så att det bara finns tio äpplen i världen. Men om en kvinna till exempel utbildar sig och skaffar sig ett arbete, eller startar ett företag som går bra, kan hon så att säga ordna med egna äpplen som inte fanns tidigare, utan att någon annan behöver ge av sina.Bättre att bara ta det man vill ha och behöver, av egen kraft. I västvärlden ser utvecklingen ut som så att kvinnorna går om männen på de flesta områden, så situationen är inte så hopplös som det här inlägget låter påskina.

Hmm

@anonym:"Pengar tar ju inte bort problem som att män i större utsträckning utsätter kvinnor för sexuellt våld osv."

Nej, men inlägget handlade inte om det.

(Läs rapporten.)

Anna

Äpplena handlar om ALL makt inte bara det ekonomiska. Sen kan man ju inte bara titta på hur det ser ut i västvärlden...

Svar: Eller bland rika
Lady Dahmer

Nemo

Hmm: Jag har läst artikeln, och tycker inte att den bevisar någonting, eftersom artikeln inte tar upp hur det ser ut intersektionellt. Jag har en känsla av att dessa kvinnor som äger så mycket av ekonomin till största del består av normativa, vita, cis-kvinnor. Vilket gör att feminismen fortfarande behövs. Att säga att cirka 51% av ekonomin styrs av kvinnor och att makten därmed är/på väg att bli "jämnt fördelad" hjälper liksom inte om den makten inte är intersektionell.
Nu förklarade LD förvisso inte feminismen ur ett intersektionellt perspektiv i just det här inlägget, men har man läst tidigare inlägg så förstår man att det är det perspektivet LD driver, vilket således leder till att artikeln inte är relevant i LDs kommentarsfält heller.

karin

Usch vad jag är besviken på bloggbevakning. En del mobbas där och det får fortsätta.
20 åringar tar över och det tycker hon är ok. Nej fy vad obehagligt. Hur kan
Kvinnor och även män vara så här mot varandra. Hoppas den upphör. Friskt är det inte.
kram.

Karin

Så länge Lisa inte svälter, går under eller på annat sätt far illa så
får hon nöja sig med sina tre äpplen.

Svar: Du tycker alltså inte att man ska sträva efter jämlikhet?
Lady Dahmer

undrar

Försöker förstå. Om en kvinna ändå är nöjd med att vara hemma mer, är det fortfarande orättvist då?

Svar: Ja. Och frågan är ju också, varför vill just kvinnor vara hemma? Och vad har detta för konsekvenser?
Lady Dahmer

Dustofdarkness

Undrar. Det handlar väl om varför hon är "nöjd med att vara hemma mer". Har hon kanske blivit uppfostrad så? Har hon kanske blivit lärd från att hon var liten att ta hand om familj och hem? Det som är orättvist är väl att man som kvinna inte ges samma förutsättningar att välja själv på grund av samhällets förväntningar på oss.

Patrik

Om Lisa och Kalle är gifta kommer han att ge henne två äpplen varje månad. Det är väl inte så dumt?

Svar: Jaså? Brukar gifta kvinnor få mer politisk och social makt? Brukar deras pension bli bättre? Vad händer om Kalle drar? Eller om Lisa vill dra? Analysera en stund till och återkom. Det blir hemläxa för dig!
Lady Dahmer

Anna

Patrik

De två äpplena är inte pensionsgrundande.

Patrik

Anna

Så sant men om de är gifta även efter pensionen så kommer han att fortsätta dela sina äpplen med henne.

Skämt åsido: Det är klart att Sveriges män i genomsnitt tjänar mer pengar än Sveriges kvinnor men de flesta män delar överskottet med sin kvinna. Jag är inte så säker på att feminism eller någon annan politik kan fördela om pengar mellan män och kvinnor enklare sätt vad familjen kan.

Svar: Att vara ekonomiskt beroende av din partner är att vara livegen
Lady Dahmer

Panna

Patrik: en kvinna som vill frigöra sig från en man men som inte kan pga ekonomiska orsaker...är inte så himla bra va? sen är det inte alls säkert att mannen vill dela sina äpplen med frun/sambon. Finns så många fall där kvinnan tjänar så mycket sämre men måste ändå kämpa med sina pengar trots att hon har en man som har dubbelt så mycket pengar kvar efter att räkningar är betalda osv. Och oftast lägger mannen ner pengar på sina intressen och kvinnan lägger pengarna på barnen. ..

Ellen

Patrik: Så är det jämställt att en kvinna kanske kan få pengar av en mer bemedlad partner om han är snäll, för att hon tjänar mindre?? Skulle snarare kalla det ett beroendeförhållande.

Linnea

Inte expert på feminism men
@undrar: hade det varit så att det varit en man som vill vara hemma mer för var kvinna som vill vara hemma så hade det (enligt min åsikt) varit okej.
Tex så har min man varit hemma mer med dottern än vad jag har varit.

Men pga bland annat uppfostran så ser det ju inte ut så idag utan vi lever fortfarande i patriarkat även om vissa kvinnor vill vara hemma med barnen

Patrik

Många som reagerar på vad jag skrev. Min fråga är bara: Hur vill ni fördela om pengar mellan män och kvinnor? Hur ska det konkret gå till?

A

Varför "Slå Kalle i huvudet i processen" Är du ännu en av de som tror att man når jämställdhet med våld?
Jag gillar jämställdhet men mycket av olikheterna tror jag liger i hur man uppfostrar ungar redan från bebisar in i mallar av olika kön. Vi är i stort sett lika dana, beter oss som vi blivit lärda och tycker de vi blivit upplärda att tycka. Vem behöver slå varken Kalle eller Lisa i huvudet? Felet sitter inte hos ett av könen utan i en bild av olikhet som vi i generationer målat upp.

Svar: Jag tror inte man vinner mark genom att vara snäll och tillmötesgående. Inget förtryck har tagit slut på det sättet.
Lady Dahmer

Happy-skvett 😀👍

Hei o hopp 😃
Hmmmmmmmmm...sitter å klör meg sjöl i huet jeg...? Mye forskjellige meninger her (kanskje man skal väre glad for det)..
Jeg tror at det aldri kommer bli likestilling for denne spennende arten kalt menneske jeg, kanskje noen gang når det gjelder lönn, men ikke når det gjelder manneting og kvinneting..
Önsker alle en riktig knallfin dag 😃

Patrik

Hur vill ni att pengar och makt ska fördelas om från män till kvinnor? Jag är ärligt nyfiken.

IsabellaP

Jag tex har hamnat i kvinnofällan, ofrivilligt. Har blivit missgynnad lönemässigt efter två täta graviditeter och fick fast anställning mellan dessa två graviditeter men då på deltid. Vill nu jobba heltid men arbetsgivaren har inte behov av det. Har dubbel universitetsexamen. Hejpa!

Reder sig själv

LD är du livegen ? Lever inte du på din man ?
Som stark oberoende kvinna bör man se till att kunna försörja sig om man skulle bli singel " Det tror jag de flesta kvinnor är medveten om idag . Alla i min bekantskapt krets "kvinnor har ett jobb idag som de klarar sig på om de skulle bli själva.skulle aldrig ställa mig i en ekonomiskt situation så jag skulle vara beroende av min sambo .Har 5 barn och vi klarar oss utan en man om det skulle bli så.

Leonidas.

Molon Labe.

Svar: ja vi är på väg, akta er
Lady Dahmer

Stephanie

Svar till Hmm: men att kvinnor inte har makten är ju hur lätt som helst att se, titta bara på vem som sitter i maktpositioner i USA och just nu försöker få igenom en ny health care plan = Inte en enda kvinna! Få maktpositioner och styrelser är jämt fördelade mellan könen - det finns det ju statistik på. Och bara för att rika kvinnor numer har mer makt än tidigare i USA, så betyder inte det att vi INTE lever i ett patriarkat. Feminism är intersektionellt och inkluderar kön, ras/ethnicitet, men också KLASS.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog