Vi uppmuntrar pojkar att hata flickor
Min son T kom hem från skolan häromdagen och berättade att ett av barnen retat honom för att han tydligen suttit vid "tjejbordet" vid frukosten. Dvs ett bord tillsammans med sina vänner. Som alltså råkar vara tjejer.
 
Nu blev T inte speciellt upprörd alls, tack och lov, han var mest frågande. Han tycker nämligen inte att det är fel på tjejer. Men han har klasskompisar som tycker det. Som säger att de hatar tjejer. Som tycker det är dåligt att sitta eller umgås med tjejerna. Han tycker det är konstigt och blir ofta förvånad när situationer uppstår kring detta.
 
Men alla är inte som T. Han har vänner som slutat hänga med sina tjejkompisar och som slutat ha rosa på sig och som slutat leka samma lekar som tjejerna, för att killarna i klassen (sju år gamla!) har sagt att det är dåligt eller larvigt. 
 
Min dotter N kommer också hem ibland och berättar om Kalle och Nisse och Olle som säger att de hatar tjejer och rosa och att de älskar att slåss och älskar krig och Trump (?) och då pratar vi om att de bara säger så för att de tror att det är kul eller tufft men att det faktiskt bara är tramsigt. Hon håller ju med. T håller ju med. Men barn är formbara, de vill ju passa in, få vara med, få höra samman och att vara ensam mot en hel flock med kompisar som säger nåt annat hjälper inte precis. 
 
Det tråkiga är också att det här beteendet uppmuntras av många vuxna. Man tycker det är lite gulligt och roligt med tjejbaciller och killar som skyr tjejerna. Man retas gärna lite med pojkarna kring det och på sätt cementeras föreställningen att killar ska tycka illa om tjejer. Och tillsammans med att både föräldrar, andra vuxna och förskolan/skolan redan tidigt delar upp barnen efter kön så förstärks ju detta ytterligare. Och om en förälder som jag till exempel påpekar detta så menas det ofta att nää men de är ju bara barn, låt dem vara, det är harmlöst.... fast det är ju inte det. Harmlöst alltså. 
 
Men jag och T pratade om det. Om hur dåligt det är att hata tjejer. Om att deras mammor och systrar är tjejer. Om att T's bästa vänner är tjejer. T svarade att nästa frukost, då skulle han leta reda på det tjejigaste bordet han kunde hitta och sitta vid det. 
 
 
Han kör sin grej än så länge. Jag hoppas verkligen att han orkar fortsätta. Att han orkar och vågar vara den han är. Att han orkar och vågar stå emot trycket. Jag jobbar mycket med detta, med barnen, vi pratar och pratar och pratar, jag har en konstant dialog med skolan som är med på tåget (iallafall säger de det) och jag försöker mota könsstereotyperna och föreställningarna i dörren men det känns ofta som att jag jobbar i motvind och uppförsbacke. 
 
Asså jag blir så jävla trött på andra barns föräldrar. Fan ta lite jävla ansvar. Sluta fostra rövhattar! Prata med era barn! Sluta sabba andras ungar!
Fanny

Du är så jävla bra och viktig, och mänsklig och logisk och riktig och fin. Jag vet att du vet att du är bra men förstår du själv vad du gör? Om jag lyckas pricka in hälften av alla saker med mina eventuellt framtida barn så kommer jag vara riktigt nöjd. Du har öppnat mina ögon och säkerligen många andras och jag ser världen bli större för varje dag och med det också problemen. Jag visste att kvinnor var förtryckta men såhär mycket? Jag har blivit utnyttjad och förtryckt utan att ens ha vetat om det. Men jag ska kämpa varje dag för att öppna andras ögon också. Tack för att du började! Började lyssna på podden idag (skäms) men har hunnit med fyra avsnitt redan och ska fortsätta. Tänkte först skriva en mening, kommenterat aldrig men blev lite längre än så. Alltså så du bara vet ännu mer hur bra och viktig du är. Tack tack tack /20 år och upplyst

Binki

Så mycket motvind kring det här hela jävla tiden! Dottern 12 år får hela tiden höra att hon är ihop med olika killar eftersom hon leker och pratar med killar lika mycket som med tjejer. Sonen 13 år Kallas "tjejtjusare" för att han gärna umgås med tjejer i skolan. Jag får hela tiden kritik för att jag tillåter min 15-åriga dotter att sova över hos killkompisar (hon har pojkvän också), men kommentarer som "vet du vad hon gör", "är du inte orolig". NEJ! Hon är sin egen person och väljer sina vänner själv, det är möjligt att ha vänner av annat kön, och OM hon vill ligga med folk är det hennes ensak, jag är så trött på allt moraliserande och alla könsrolls-stereotypande som begränsar våra barns möjligheter till personlig utveckling!

Josefin

Ni är fantastiska, både du och T! Så coola, modiga och självklara - riktiga förebilder!

E

Åh, du (eller någon klok läsare) kanske har ett tips på hur jag ska göra med att sjuåriga dottern vill spela fotboll med pojklaget (också). Alltså träna på klubbens organiserade tillfällen). Är så orolig att de inte ska passa bollen, etc och hon då blir helt knäckt och kanske tröttnar på fotbollen helt. Jag tänkte typ förbereda henne och säga att många av killarna har tränat mer än tjejerna och det finns säkert fler hon kan lära sig av där. Men tränarna ska ju säga ja också. Inte fått något svar där.

Karin

Fina Tamlin, världen behöver honom och fler som honom <3

Ph

Tanlin verkar vara en oerhört vettig person, vettigare än många vuxna. Du måste vara mycket stolt! 😍

Både över dig själv och dina barn.

Amanda^

Jobbar på skola med 10-åringar. Finns en så himla fin kille som är lugn, snäll mot vuxna och barn, rolig och smart. När klassen pratade om mobbning och deras fröken ville ha exempel räckte han upp handen och sa att det är mobbning om någon blir retad ibland för att den leker eller umgås med tjejerna. </3

Anna

Vad har dessa barn för föräldrar?? Barnen kan väl inte bara ha vaknat upp en dag och kommit på att de hatar tjejer och älskar krig och Trump? Jag skulle gärna vilja veta hur dialogen går hemma hos dessa familjer. Pappor i allmänhet verkar vara riktiga puckon.

C

Så sjukt att göra så

S

Min mamma var på besök och min dotter på 11 år kom hem och berättade killarna retade henne och drog henne i håret osv. Min mammas första respons var att säga " dom är nog kära i dig ;-)" Där stoppade jag min Mamma på en gång. " Nej dom är inte kära i dig, dom är dåligt uppfostrade. Skulle dom vara kära i dig så skulle dom vara snälla och vara helt underbara mot dig". ( Självklart tog jag upp det med skolan och barnens föräldrar om att dom retat mitt barn men det hör inte hit). Min mamma satt i chock, hon sa på hennes tid sa alla som hon sa och det har inte skadat någon. Jag svarade då att jasså inte? Jag levde med en misshandlade i många år innan jag skilde mig.. Idag lever jag med en man som älskar mig, respekterar kvinnor och är extremt medveten om feminism och kvinnor då vi har 2 flickor tillsammans. Det är stor skillnad på män och män. Och man måste lära barnen tidigt hur dom får behandla en. Och framförallt vad som ska leta i hos en framtida partner. En som slåss, retas och bråkas är ingen jag vill ha en relation med. Så varför lära barnen det?

Svar: detta "det har inte skadat" när det de facto HAR gjort just det????
Lady Dahmer

Sara

Vad glad jag är över att jag lär min son att respektera andra & inte bete sig som en skit!!

Lisa

Det här med kill och tjejgrejer. Kläder. Jag tycker att det är svårt att hitta ett bra förhållningssätt till min sons kläder. Han är 3 år. Jag väljer aktivt bort stereotypa killkläder motivmässigt. Väljer motiv på saker både från tjej och killavdelningen. Men jag märker att jag tycker att det är svårt att köpa tjejiga plagg. Spets och klänningar etc. Allt är så mycket och antingen eller, och tjejkläderna har konstig skärning. Så hittills har jag inte klätt honom i klänningar och kjolar tex. Jag har köpt en kjol som jag brukar plocka fram tillsammans med lite annat när det är kalas. Men han är inte särskilt intresserad av den. Jag fattar ju att jag har kunnat välja att klä på honom en kjol i vardagen som världens mest naturliga sak och att han då ev fortsatt med det. Kanske off topic men snart kommer en tid när även han kommer att ställas inför detta med att "tjejgrejer" är dåliga och då vore det ju bra om de dessutom inte valdes bort redan innan.

Anna

Lisa: Jag tycker också att det är svårt. Klär jag honom jätte"tjejigt" så kommer andra, både barn och vuxna, påpeka det. Och jag är ju inte alltid med och kan parera det. Nu klär han sig i mkt färg och djurmotiv (från flickavdelningen, djurmotiv är tydligen endast för flickor...), alltid något rosa plagg, sådär "lagom" så folk blir provocerade men inte tillräckligt för att de skall säga något. Tröttsamma människor som begränsar. Senast igår frågade en korkad granne om min sons lila tröja med katter på verkligen var en pojktröja. Suck.

Tess

Jag är så sorgsen och less på att det är så här fortfarande. Även när jag var barn så var det efter en viss ålder som det blev "skämmigt" att leka med tjejer. Tjejer var dåliga... Och allt hejades på av vuxna. Ser att det är likadant nu. Att vuxna (!!!!) retar sina egna söner om de umgås med tjejer. "Är ni käääääääära *pussljud*". VEM GÖR SÅ? Inte konstigt att barns relationer blir konstiga, för det är jobbigt att få höra sånt från VUXNA. Än så länge struntar mitt barn i vilket kön kompisar har. Han har inte klankat ner på "tjejgrejer" och verkar inte helt "ha koll" på vad som är det heller. Han leker själv väldigt gärna med My Little Pony, gillar gulligt och alla färger (särskilt lila just nu). Han berättade glatt häromdagen att han har likadan fluff-jacka som ett par tjejer i hans klass och att han tycker om det. Han går i förskoleklass och jag är orolig för hur det kommer bli framöver.

jaja

Föräldrar måste ta tag i sina barn och vara bestämda när deras barn gör fel. Man måste börja med detta redan när dom är små. Simpelt. Respektera andra människor.

meh.blo.gg

Min sexåring har alltid gått sin egen väg fram tills för kanske ett halvår sedan där hon av "naturliga" anledningar valt bort sin egen väg och följer strömmen istället. Från Spidermanfreak till prinsessgrejer och rosa. Alla tjejer på förskolan har typ det. Och enligt dem är också tjejer bäst. Jag tänker att jag skall inte göra så stor sak av det, hon får pröva sig fram och om vi bara pratar utan att kategorisera så kommer det säkert tillbaka det där egensinnet!

Stina

Så bra skrivet!
Barn har också kännslor och tycker också att det är jobbigt att bli nertryckta av "kompisar", någon måste ju påpeka saken och någongång måste man ta ansvar. Barn ska lära sig vad som är okej och vad som är nej, det finns gränser som även supersöta barn inte får passera.
Ha det supernajs nu och hälsa dina barn att de äger!<3

Shanelle

Tamlin och Ninja är de coolaste barnen i världshistorien (kraftuttryck, ta ej illa upp). Jag önskar att jag i framtiden kan uppfostra mina barn på samma sätt.
Minns i skolan att vi körde med samma sak, det uppstod en slags segregation mellan killar och tjejer. Det blev som två olika folkslag som inte lyckades leva i symbios alls nästan. Helt sjukt!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog