Är det bra eller dåligt att skildra problematiska verkligheter i barnböcker?
"Farfar har fyra fruar" heter en barnbok som riktar sig till somaliska barn. Detta har såklart upprört många i mitt flöde. Både feminister men också människor med lite mer högerextrem människosyn.
 
Kritiken låter som så att patriarkala värderingar, polygami, usel kvinnosyn osv inte ska normaliseras eller prackas på oskyldiga barn. Jag vet inte om kritikerna har läst boken. Det har iallafall inte jag.
 
Kanske har de rätt. Kanske är boken ett vidrig propagandaverktyg som ämnar att hjärntvätta barn på samma sätt som Disneyfilmer gör med sina skeva prinsessideal (som jag aldrig hör människor ifrågasätta eller önska förbud emot). Eller så kanske boken är en romantisering av patriarkala normer och kvinnoförtryck likt många av de gamla klassiska älskade sagorna vi läser för våra barn? (Som jag ofta ser folk försvara med näbbar och klor). Jag vet inte. Isåfall är det ju skitdåligt! Buuuu liksom!
 
ELLER! Eller så kanske boken är en skildring av en existerande verklighet? Likt Astrid Lindgrens böcker som är fulla av misär där barnaga, alkoholism och självmord beskrivs vardagligt och nästan muntert helt utan problemformulering eller brasklapp. (Och alla älskar ju Astrid, inte minst de som klagar mest på denna somaliska bok?)
 
Kanske är den skriven för barn med andra erfarenheter än mina barns? För att representation är viktigt. Barnböcker som skildrar svåra ämnen är inte speciellt ovanligt i vår kultur. Jag vet inte. Som sagt, jag har inte läst den. Men jag tänker inte döma den efter omslaget och det tycker jag inte du ska göra heller!
Ylva

Jag tycker att det är intressant med sådana barnböcker , vi har ett samhälle idag som det bor många nationaliteter i så ja varför inte ?! Tycker att liknelsen med Astrid lingren var bra ! För mig är det inga problem att köpa en sån här bok till mina barn herregud när jag var liten så hade jag en favoritbok Else-Marie och småpapporna hon hade sju pappor 😂! Och farfar och hans fyra fruar kan ju skapa debatt hemma att man pratar om likheter och olikheter !

Chs

Spot on, LD!

@Ylva,
den boken älskade jag också som barn! :)

Anonym

Fast Astrids böcker som har haft problematiska synsätt har ju gallrats ut.
Vart någonstans läser du att den riktar sig till just somaliska barn?

Ylva: Hur många i Sverige hade 7 pappor precis som Elise-Marie? Det problematiska här är ju att det normaliseras, just precis för att det börjar förekomma mer och mer här i Sverige.

Svar: Har du läst boken?
Lady Dahmer

Nemo

Åh jag älskade också Else-Marie och de sju små papporna!! Korven som blev en flodhäst var typ det roligaste jag visste som liten XD

Harmagedon

Puh! Vad skönt att läsa en sansad text om den där stackars barnboken (som jag inte heller läst och därför inte kan uttala mig om.)

@anonym: många Astrid Lindgren sagor innehåller rätt svåra saker (självmord, barn som fryser ihjäl, kriminalitet etc) men de har vad jag vet inte rensats ut. I en bok så har ett ord bytts ut i de nya upplagorna. Men det är väl allt som hänt?

Melissa

Var är din instagram??????!!!

Malin

I dagens klimat tycker jag den här boken är ett negativt inslag (om den inte har ett kritiskt perspektiv till farfar, men det verkar inte så). Ännu ett sätt att nedvärdera kvinnor bara, att skriva barnböcker om en farfar som har fyra fruar, som om kvinnor är något man samlar på och som om allt är okej med detta. De där fruarna kan ju inte ha fyra män var faktiskt, och däri ligger det negativa.

Frida

Googlade runt lite och hittade många åsikter om boken men INGEN som verkar ha läst den. Vore ju lite mer intressant om en bok lyfts fram pga av sitt innehåll istället för gissningslekar om den nu ska stå med som exempel.

Maria

Kanske hade varit bättre om boken skrivits ur en utav fruarnas perspektiv? "Farmor har en man och tre fruar"
Sen har jag ju heller inte läst boken :)

Malin

Maria, i dessa situationer är fruarna absolut inte gifta med varandra, de brukar ofta inte ens gilla varandra så att säga "farmor har en man och tre fruar" vore ett rent hån. Kvinnan kan inte vägra sin man att ta fler fruar och många mår dåligt av upplägget.

Hanna

Vad händer med din instagram?

Svar: jag vet inte!!
Lady Dahmer

Hanna Karlsson

Jag undrar också vad som hänt med din instagram??

Anonym

Ojojoj. .tänk om barnen börjar leka mammor pappa barn nu. Hysteri. Finns bara en sak man kan säga om barnböcker. Böcker som får barn att läsa är bra och de andra är dåliga.

Therese

Undrar om kritiken skulle varit annorlunda om det var en vit amerikansk man? Med 4 systerfruar?
Mormoner?

Jag tror definitivt det!

M

Läste precis att boken inte finns...

Svar: den går att beställa på adlibris iallafall
Lady Dahmer

Mayy

Hej! Lever själv som muslim, min man är i nuläget bara gift med mig men jag känner flera kvinnor vars man har fler än en fru och jag har även vuxna vänner vars papppor har fler fruar. Det finns alltid olika sätt att se på saken. Ibland krävs kanske en stor dos ödmjukhet och vilja att se saken utifrån det perspektiv som de som lever i det gör. Det är lätt att döma och bara se saken genom sina invanda glasögon och världsbild. Och nej, många är inte outbildade stackare som lever ett liv som offer utan många är högutbildade med välfungerande lyckliga äktenskap och trivs med livet. Själv har jag läst både socialantropologi och är socionom men ändå verkar alla utgå från att jag är dum i huvudet/inte har fri vilja eller ej är insatt i feminism och därför inte vet bättre när de ser mina livsval/tro/förhållandedynamik. Jag är inte för att pracka på andra mitt synsätt/religion/känslor men det är faktiskt aningen sårande att frustrerande att ofta få sitt liv/tro reducerat till förtryck eller okunskap. Det som stör mest är att alla verkar vara experter på islam och hur man _egentligen_ bör leva för att vara lycklig. Men det är ju konstigt egentligen att ha det synsättet om man inte tror på en absolut sanning? Hur vet man då att man är rätt ute? Om man lever i en relativistisk värld?

Anonym

Mayy. Men blir det inte orättvist nånstans när en man har flera fruar medan fruarna får dela på en man? Konstruktionen kan nog aldrig accepteras av svenska feminister som en väg mot jämställdhet. Däremot är jag övertygad om att många kvinnor som lever så är lyckliga och mår bra. Och det är väl trots allt viktigast på individplanet.

Malin

Mayy
Min största fråga till en övertygad muslim är ju varför det är ok att män får ha många hustrur, men förbjudet att kvinnor har flera män?
Varför kvinnans vittnesmål är värt hälften av mannens?
Varför döttrar ärver mindre än söner?
Det är i mina ögon diskriminering, på områden som är rätt grundläggande. Inte så mycket att relativisera där tycker jag.

Mikaela

Det problematiska här är väl inte boken som sådan, om den tar upp en verklig kulturell företeelse. Det problematiska är väl om detta kulturella inslag normaliseras bland barn, då det mig veterligen bara är accepterat att män har flera fruar och inte vice versa. I västerländsk kultur finns såklart också polygami, men på premisserna att kön inte spelar någon större roll.
Alltså är detta helt okej i mina ögon, men inget jag anser gynnar den feministiska kampen. Min dotters bästa vän är från Somalia, och jag kan kanske förstå det bättre då hon undrar varför det är okej för T's farbror att ha "många fruar" men att hans fruar får dela på "bara honom". Så läge var och en är nöjda med sin egen livssituation, men på lika villkor.

Malin

Mikaela: jag träffar många somalier pga mitt yrke och känner även ett flertal somalier privat, och jag måste säga att de som är nöjda/tycker att det är bra med att männen får ha flera fruar, det är ju för att de växt upp med detta och lärt sig sedan barnsben att män ska ha det privilegiet. De somaliska tjejer som bott i Sverige sedan barndomen och gått i svensk skola och haft svenska vänner etc, är ofta mer kritiska. Så om kvinnan är "nöjd med sin livssituation" beror ju ofta på att kvinnan själv anser att kvinnor är mindre värda då hon fått lära sig detta sedan barnsben.

Mikaela

Malin: Jag förstår vad du menar (hoppas jag). Min tanke är dock att det kan finnas lyckliga omständigheter i sådana här förhållanden också, men min egen övertygelse säger mig att det som du skriver är så pass kulturellt inpräntat att det är därför många kvinnor finner sig i detta. En tanke är väl att det i Sverige inte är lagligt att ingå äktenskap med mer än en person åt gången, och med den lagliga aspekten kanske jag ställer mig ännu lite mer frågande till boken.

asd

Alltså jag får väl ta och beställa boken - nu när jag tänker efter så hade ju faktiskt mina barns farfar (inte från Somalia) fyra fruar. Kanske man får någon bra infallsvinkel på hur man förklarar det för dem.

Sådär praktiskt så verkar det inte så fungerande för de jag känner som har månggifte i släkten. Eftersom det ofta är välbärgade som har flera fruar blir det också sedan många fler släktingar att fördela tillgångar mellan någon generation senare. Det kan bli rätt infekterade relationer.

Jonas

Jag minns ju själv hur brottsstatistiken sköt i höjden när Jönssonligan gick upp på biograferna. Det är farligt med kultur.

Jag

Så att använda bh är förtryck, att raka benen är förtryck, att använda smink är förtryck men att normalisera månggifte i andra kulturer är helt Ok? Månggifte är inte ens lagligt i Sverige, så varför ska barn här förstå det och tycka att det inte är konstigt? Kvinnor i dessa äktenskap kan knappast skaffa sig flera män och de har inte heller rätt att skilja sig (det är det bara män som har). Något som också är väldigt vanligt bland de somaliska flickorna i Sverige är att de åker till Somalia och får sina blygdläppar och klitoris avskurna och sedan sys ihop. Bör det skrivas en barnbok om det med så man förstår och accepterar det? Eller kanske en barnbok om varför småflickor har slöja på sig? Det är ju också vanligt förekommande i Sverige så varför problematisera det? Själv har jag träffat flickor som avskyr sin slöja och som blivit könsstympade och min åsikt är att det fan heller ska förstås och accepteras.

Krossa patriatkatet men enbart det som påverkar dig som svensk kvinna kanske är det du vill åstadkomma?

Svar: Jag tror du behöver läsa om inlägget för dels verkar du ha missat poängen helt och dels står det ingenstans att det är bra att normalisera månggifte (eller självmord eller alkoholism eller barnaga eller att kvinnor ska leva med sju män och städa hela dagarna eller bli kär i odjur som slår och skrämmer dem).
Lady Dahmer

FT

Om den inte problematiserar skulle iaf inte jag läsa den för mina barn. Fan heller. Tror också det skulle låta annorlunda om det var en vit man med systerfruar.

Malin

Jag:
Lite så var min tanke också när jag läste om boken. Ska nästa bok beskriva könsstympning så att barn kan ta det till sig, eller vad?
Även könsstympning är oerhört vanligt, de flesta somaliska tjejer har utsatts för det och enligt vad mina somaliska bekanta har berättat så är det fortfarande många som ser snett på mammor som inte låter könsstympa döttrarna och det är svårare att bli gift.
Dessa jag känner är dock födda och stympade i Somalia, ej Sverige.

Anonym

Går absolut skriva en barnbok om könsstympning. Många svenska barn har säkert frågor kring detta och är nyfikna. Och inget blir såklart normaliserat för det.

Jag

Malin: Jag har varit på fler utbildningar gällande könsstympning och kommer inte ihåg exakta siffror men en klart övervägande majoritet av de somaliska flickorna blir könsstympade, även de som föds här. Om det är viktigt med representation (för det finns ju barn med andra erfarenheter än våra) så kan ju en uppföljare till denna bok bli "Asli hälsade på farfars alla fruar och nu har hon inget helt könsorgan mer".

Om du vill berätta såna fina sagor för dina barn Anonym så gör det. Jag kommer skrika mig hes och blodig för att istället skydda de flickor som utsätts.

Solveig

Jag tycker månggifte är en bra idé. Jag har aldrig träffat en man som har allt. Jag behöver en som tar hand om bilen, en som tar hand om huset, en som jag kan vandra i fjällen med, en som jag kan fotografera med samt en som lagar mat. Kort och gott, man behöver en för varje intresse helt enkelt.

Anonym

Fast alltså...nej. Boken kan väl lika gärna handla om en liten flicka som redan blivit stympad och som hennes klasskamrater beslutar sig för att hjälpa genom en insamling så hon får adekvat läkarvård. Kan väl bli ungefär hur spännande och bra som helst.

Malin

Anonym: flickor får den vården gratis i Sverige, det är inget som några klasskamrater skulle behöva bekosta, men ofta upptäcks inte stympningen av utomstående vuxna förrän flickan ska föda barn.

Emelie Nestor

Jag hittade denna debatt via din blogg, tack för det! Jag har beställt böckerna och hoppas inom kort kunna ge en mer informerad åsikt. Tills vidare nöjer jag mig med att konstatera att vi måste låta barnlitteraturen skildra även kontroversiella ämnen. Sedan har författare ett ansvar för HUR de gör det. Jag återkommer.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog