Får man inte lära sig samtycke som liten, hur fan ska man fatta var gränsen går när man blir vuxen?
Jag vet inte om ni sett denna video på instagram? Det är iallafall ett kort klipp på en pojke, kanske i åttaårsåldern (??) som springer fram till en äldre tonårstjej och klappar till henne i baken. Klippet postades från början på ett annat (snubb)konto där. "Som en chef!" är rubriken. 
 
 
Inlägget har i skrivande stund 600+ kommentarer. Många av dessa är såklart positiva. Det är humor menar många. "Vilken jävla kung!" säger flera. "Legend!", "Värsta pimpen" hejjar nån annan. "Min framtida son" säger en kille. Väldigt många taggar in sina polare med ett "det här är du som liten!" och så massa gapskratt. En liten pojke som tafsar på en tjej är humor. Det är kul. Häftigt. Eftersträvansvärt. 
 
Säger man emot så blir man hånad. "Du är inte rolig på fester gissar jag" säger nån. "Ni är bara avundsjuka för att ingen vill ta på era rumpor", "Aha ni är tjocka" (?). Ett jävla mothuggandes, framförallt från alla dessa snubbar (förmodligen väldigt många unga) som inte gillar att bli kritiserade av feminister eller andra som påtalar det problematiska i klippet. De blir förbannade. 
 
Men det är så här det är. Och det är här det börjar: Med små pojkar som tafsar och uppmuntras att göra det med hejjarop, high fives och skratt. Och med arga bortförklaringar när nån säger emot. "Var inte så jävla tråkig nu!" Nej just denna pojke växer kanske inte upp till en våldtäktsman, men om man aldrig fått lära sig samtycke och påhejjas när man tafsar på flickors kroppar, så är det förmodligen inte så långsökt att anta att denna pojke kommer växa upp och inte veta var gränsen går. (eller iallafall strunta i den). 
 
Detta klipp är ju inget unikt heller, vi som växt upp som flickor känner tvärtom igen det här från vår egen barndom och vardag. Vi är många som kan vittna om regelbundna övergrepp från jämnåriga. Det är inget att skratta åt eller vifta bort. Att som åttaårig flicka bli intryckt i ett hörn på skolan och tafsad på är lika traumatiserande som det är för en vuxen kvinna att utsättas för detsamma. Och det är vardagen för många flickor idag. 
 
Men sexuella övergrepp tas inte på allvar ens när man är vuxen. Då heter det att det är en komplimang, eller att det inte är så farligt. Man blir obekväm och bråkig om man säger ifrån. 
Squareeye

Här en länk till UR Samtiden som förklarar på ett bra sätt varför småpojkar beter sig på detta sätt idag.
http://urplay.se/program/202139-ur-samtiden-porren-elefanten-i-rummet-hur-porrindustrin-kapat-var-sexualitet

Jenny

Det här är så jävla galet på alla sätt!! Hur kan folk uppmuntra detta?!
Jag tappar hoppet om mänskligheten..
Tack lady d för att du tar upp detta och för allt annat du gör ❤

Karin

Så sant vartenda ord och så sjukt!

Somliga Förbannade Kvinnor

Ja, det kommentarsfältet var sorgligt på många sätt. Och säger en del om snälla helsvenska mäns kvinnosyn. Det var t o m några där som tyckte att kvinnor skulle tagga ner för det finns faktiskt "skäggbarn" att oroa sig för. Som då har usel kvinnosyn naturligtvis. Och samtidigt passerar den ena svenska mannen efter den andra framför deras ögon och kallar kvinnor fula saker och säger att det här är vad kvinnor duger till; kladda på. Noll självinsikt, som vanligt.

Annie

Men vad fan. Så himla kul att småpojkar lär sig sexism och att behandla kvinnor som objekt. Höhö så kul. Verkligen.

Har inga söner, däremot döttrar som jag försöker förbereda genom att prata om att de bestämmer över sin kropp osv (och att det är ok att slå tillbaka och försvara sig på alla sätt om pojkarna inte lyssnar när de säger ifrån) men det ska ju liksom inte hänga på att min 8-åriga dotter ska karate-sparka ner klasskompisarna för att slippa bli tafsad på. Flickor ska ju inte skuldbeläggas. Lägg skiten där den hör hemma

Klara

Jag är så himla tacksam för hur min skola reagerade på en händelse där jag som nioåring var kvar ensam med tre killar i klassen i kapprummer efter dagens slut. Inga lärare närvarande, jag hade mjukisbyxor på mig och helt plötsligt bestämmer sig de tre killarna för att mina byxor ska av. Inget sexuellt alls utan det var mer en killar som leker -grej som spårade ur. Vi var ju kompisar liksom och det föregicks inte av något maktspel eller liknande utan jag minns att stämningen var bra innan. Jag kämpade som ett djur, säkert 20 minuter och minns att jag hela tiden hade två killar hängandes i mina mjukisbyxor men de lyckades aldrig få av mig dom innan jag packat ihop mina grejer och flydde hem. Min mamma som var hemma blev helt förtvivlad över min historia och ringde vår klassföreståndsre på en gång, hon ringde skälvklart tilö vederbörandes föräkdrar under kvällen med. Dagen efteråt liknade inget annat jag sett, den utskällningen de fick på första lektionen inför hela klassen av en nästintill gråtande klassföreståndare var liksom omöjlig att inte ta på allvar. Jag minns inte vad som sades men jag tror det satte spår i dessa killar och troligtvis resten av klassen med. Tänk vilken skillnad det varit om hon viftat bort det som något "pojkar gör". Är evigt tacksam, hade inga men efter detta och vi fortsatte vara kompisar efteråt. Det hade vi kanske inte varit om inte vuxenvärlden hade reagerat så starkt och visat så tydligt vilket övertramp det var.

Elysia

"Som en chef"... Ja, tyvärr förekommer det att chefer tafsar på sina anställda, men det är verkligen inget eftersträvansvärt.
"som ett jävla äckel" skulle jag säga om hans beteende. Om jag hade en son som betedde sig på det sättet skulle jag göra klart för honom att det är totalt oacceptabelt beteende.

"Du är inte rolig på fester" *rullar med ögonen* Tafsande män är något av det minst roliga man kan råka ut för på en fest.

Ella

När jag var 19 vickade jag i en kågstadieklass (tror att det var en två eller trea) och blev klappade på rumpan av en pojke. Jag såg svart och skällde ut honom efter noter, sirrade in i hans ögon och väste att så gör man aldrig aldrig någonsin mot en annan människa. Sen fick jag dåligt samvete. Saken var den att den här pojken inte alls var särkilt tuff och så uppenbart blivit påhejad av de coola killarna (fan vad jag hatar coola killar!) och gjort det här för att höja sin status

Tess

Avundsjuk för att ingen vill ta på era rumpor? Det är väl just för att man varit med om detta som man blir så förbannad på det beteendet! Har varit med i "smekande" tafs som känts äckligt och har varit med i "gripande" tafs som faktiskt gjort jävligt ont! Och oavsett så har jag känt att min kropp inte varit min. Men den ÄR min! Vi måste lära barnen redan från början att det inte är ok att ta på andras kroppar när de inte vill.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog