Kvinnor får lära sig att hålla in på kroppsfunktionerna och det gör oss sjuka
Kommer ni ihåg när en känd kvinna sa att det inte fanns några fula kvinnor, bara lata? Och så menade hon att hon höll in magen för bättre figur, hållning, utseende. Men när jag håller in magen så händer det inte speciellt mycket i de regionerna. Om man säger så. 

Men jag förstår precis hur hon menade för jag har ju också varit där. Jag är ju egentligen fortfarande kvar där, om jag ska vara ärlig, på många sätt även om min kropp idag inte samarbetar på samma sätt som den gjorde när jag var smalare. 

När jag blev gravid med mitt första barn så fick jag äntligen släppa magen. Släppa UT magen alltså. Efter en livstid av konstant indragande så var detta nästan en omöjlighet först, för vanan trogen så hade jag inte bara lärt mig att alltid suga in utan även att andas högre upp. Men när jag äntligen klarade av att slappna av så var det en sån jävla befrielse. Som gravid får man ha rund mage nämligen. Aldrig annars. 
 
Men det där med andningen är intressant för jag har alltid haft svårt att dra djupa andetag. Jag liksom flämtar om jag blir andfådd och när det äntligen var dags för min unge att komma ut så hade jag väldigt svårt att andas avslappnat och djupt. 
 
Tre ungar senare och fyrtio kilo plus så har det inte blivit bättre. Jag har fortfarande ett konstant behov av att dra in magen, det sitter i ryggmärgen och jag får påminna mig själv om och om igen att släppa taget. Men det är ju skitsvårt.
 
Redan som tioåring så drillade jag mina vänner i vikten av en platt mage, (Jo tyvärr, jag var det barnet. Era mammors mardröm.) och höll konstant in min egna för att den inte skulle puta ut. Jag minns att jag sög in den på badplatsen och att jag tittade äcklat på mina kompisars runda magar. 

Det börjar ju oftast i barndomen men sen följer det oss genom livet, vi hetsas att tro att vår normala rundning är något att skämmas över och vanliga vuxna och till och med smala vackra kända kvinnor med generell god självbild känner att deras magar aldrig duger som den är.
 
Det är en skam och detta får faktiska konsekvenser. Som att inte kunna andas. Som att alltid ha ont i magen. Som att inte kunna känna sig ok i sin egen kropp.
 
Kan ni andas? Kolla efter själva: rör sig magen ut och in när ni andas? Eller rör sig bröstkorgen? Vad händer när ni tar ett djupt andetag? Magen eller bröstet?

(null)Hanna

Är glad att jag hållt på med kampsport som betonar andningen. Även yoga har hjälpt mig att andas ännu bättre. När jag som tonåring skulle laga mitt första hål fick jag beröm av tandläkaren för att jag andades som någon som ska föda...

Sara

Gick till sjukgymnast när jag var 17 (som del i utredning för panikångest). Hon konstaterade förfärat att ”men du kan ju inte andas!!” eftersom jag inte andades med magen pga den ju inte får ta plats. Hon fick mig att öva på att andas rätt och det gick ändå ganska bra att vänja om. Uppenbarligen satt det inte så hårt hos mig vilket ju bara är att vara tacksam för. Men älskar henne lite för att hon blev så förfärad. Det fick mig att känslomässigt förstå det sjuka med att inte syresätta mig pga patriarkat. Att min panikångest antagligen också triggades mycket pga bröstandning blir ju bara extra värdelöst, panikångest som bieffekt av patriarkat är ju tyvärr vanligt grädde på mos.

Julia

Alltså GUD ja. Andades som en hamster första 25 åren va mitt liv. Började yoga sen och har fan aldrig fått en så fin present som Det Djupa Andetaget alltså. Ibland går det fortfarande flera dagar utan att jag djupandas, men för några månader sen satte jag ett alarm på mobilen som påminner så nu börjar det sätta sig lite. Är långt ifrån bästa kompis med min runda mage, men vi är i alla fall på g att bli bra polare.

Ulrika

Jag har ett väldigt tidigt minne om just magandning.
Jag kan inte ha varit mer än 6-7 år och min 2 år yngre syster sitter på min mage, vi lekte i föräldrarnas sovrum.
Jag säger, med lite panik i rösten, till min mamma att jag inte kan andas. Hon tittar på oss och säger sakligt, det kan du visst, hon sitter på din mage inte på bröstet.
Jag visste att lungorna satt i bröstet och att man andades med dem, men jag visste ju även att jag just där och då inte kunde andas då min syster satt på min mage och att min mamma hade fel.
I högstadiet fick jag det bekräftat för mig, vi hade någon temadag och där fick vi göra det klassiska testet där man lägger en hand på magen och en hand på bröstet och känner efter vad det är man andas med. Magen var det "rätta" svaret.
Har sedan dess alltid haft det i bakhuvudet.
För mig egen del har jag dessutom alltid varit väldigt stel i bröstryggen, vilket har försvårat bröstandning, det är helt enkelt för tight, jag skulle förmodligen svimma om jag gjorde det en längre tid.
Rekommenderar dock inte att bli stel i bröstryggen för att främja magandning.

Kajsa

Min i övrigt så medvetna mamma (fick kläder i alla färger, både bilar och dockor etc) sa till mig när jag var i nedre tonåren ”ett tips som jag fick av min mamma och som fungerat jättebra är att börja hålla in magen redan nu hela tiden, för då kommer det bli en vana som inte ens är jobbig.” Och sedan dess har jag gjort det och har jätteproblem med att släppa ut magen (känner mig tjock) och djupandas. Så sorgligt! Tack för att du peppar och påminner mig om det sjuka i situationen!

Jos

Jag har också svårt att magandas men det har kommit på senare år, som ett stressymptom. Men givetvis skit att vi ska lära oss att hålla in magen som kvinnor. Vad gäller citatet så undrar jag var o när Blondinbella har sagt det? De senaste åren har jag sett en generell kroppspositivism hos henne där hon pratar om att kroppen är fin som den är (vilket är en välbehövlig motpol i den bloggvärlden), så tycker det låter konstigt att hon skulle ha sagt det. Vad jag hittade var citatet mycket äldre (googla på den engelska varianten).

Svar: Hon sa det till mig på twitter 2013. Och det var efter hennes size me-kampanj. Ska uppdatera inlägget med screenshot.
ladydahmer.nu

Hanna

Å andra sidan är det fan skit att vara oattraktiv. Här sitter jag halvfet och allmänt ful och min sambo har lämnat mig för en 16 år yngre söt kvinna med stora tuttar. Så ser verkligheten ut och det suger. Bitter? Ja fy fan. Mina chanser till en ny partner? Små. Dessutom vill jag sjäv inte ha en fet gubbe.

Josefin Öberg

Men vilken otroligt analyslös och verklighetsfrånvända kommentar av BB! Hon slutar liksom aldrig förvåna en... det är ibland svårt att förstå om det verkligen är vad hon tror eller om det bara är för att provocera. Oavsett så skadar den mer än vad den ev menar väl?

Svar: Fast är Isabellas tankar så ovanliga? Jag känner igen mig i dem.
ladydahmer.nu

Lisa

Det är bra att du lyfter denna typ av åsikter generellt, men kanske inte att du använder Blondinbella som ansikte för dem när hon yttrade dem 2013?

Svar: Isabella är inte annorlunda än andra kvinnor. De flesta av oss tänker så här. Det är liksom det som är poängen med mitt inlägg.
ladydahmer.nu

Lil

Det var ju 5 ar sedan hon skrev sa, hon har mognat sa mycket. Tycker inte det ar schysst att dra upp det dar som att det ar sa hon kanner nu.

Svar: Fast det gjorde jag ju inte? Detta inlägg handlar inte ens om Isabella?
ladydahmer.nu

Lisa

Fast när du använder och lyfter hennes tweet blir det ju såklart om henne trots att det inte är ditt huvudsyfte. På en så stor plattform som din går det ju inte lägga en stor bild på en tweet där BB uttrycker sig korkat och sen säga att det inte handlar om henne eller att hon är som alla andra.

Hon har ju inte uttryckt sådana åsikter på väldigt länge (åtminstone inte offentligt), vilket jag kan känna gör det här lite orättvist. Lite som att någon skulle skriva om transhat och lyfta någon av dina kommentarer du hamnat i blåsväder för tidigare men rättfärdiga det med att det inte handlar om dig.

Svar: Tycker faktiskt inte att Isabella är korkad alls. Eller att hon uttrycker sig korkat. Hon uttrycker nåt nästan alla kvinnor kan känna igen sig i. Lyfter inte denna kommentar för att smutskasta henne (?) överhuvudtaget. Tvärtom så skriver jag ju att jag känner igen mig.
ladydahmer.nu

Loanne

När jag gått upp i vikt lägger det sig först på magen, och så fort det blivit en liten valk så har jag alltid tänkt på det hela tiden - hållit in, täckt över med tröjan när jag suttit ner så att ingen ska se osv. För det "vet ju alla" att kvinnor med större mage ses som mindre sexiga, och sexig måste man ju försöka vara 😅 Är så j-a trött på detta, och har nu bestämt mig för att försöka skita blankt i kroppsnormerna. Känslan inför den tanken är stor befrielse. Du har verkligen hjälpt mig LD! Tack!

Lil

Fast det ar ju toppen pa inlagget, klart folk laser det som att det ar riktat mot henne om du inte skriver det.

Jenn

Håller med Lil

Förstår att syftet inte var att säga något om Isabella överhuvudtaget och att inlägget egentligen inte handlar om henne. Men hade det varit någon som drog upp något som var fem år gammalt och använt som exempel för något jag kanske inte längre står för hade jag tyckt det var obehagligt och jobbigt.

Tycker i övrigt att inlägget är så pass starkt att det skulle stå sig lika bra för sig självt. Det är ju verkligen en skum norm att kvinnor lär sig så tidigt att de ska gå runt och spänna sig dygnet runt och aldrig få bara vara.

Bessie

Sure att du tar upp synen/problematiken men tycker det känns sådär att använda den gamla kommentaren som ursprung. Liksom, varför inte knyta an i något nutida istället för en syn hon säkerligen inte står för idag. Känns inte ok, för även om du inte i texten använder det som något ”negativt” blir det ändå lite uppviglande.

Svar: Eftersom att jag tydligt skriver att jag känner igen mig i hennes tankar samt inte skriver om henne negativt så håller jag ej med om att det är uppviglande.
ladydahmer.nu

J

Jag har för mig att du skrev om detta någon gång när Ninja var liten (eller att du nämnt det flera gånger därefter), och jag är så glad att du skrev om det. Första gången jag läste om att du inte kunde andas ordentligt pga detta så fattade jag inte ens vad du menade. Vadå inte kunna andas? Vadå dra in magen? Och vadå inte kunna andas _på grund av_ att du drar in magen? Jag var typ 16 och det var så självklart att dra in magen och andas med bröstet att jag inte ens visste att jag gjorde det. När jag väl fattade så insåg jag vilket handikapp det är. Började med yoga och har därefter (med många års träning!) lärt mig hur man andas på riktigt, och jag har näääästan slutat tänka på hur min mage ser ut i tighta klänningar (jobbar på det men det har iaf blivit helt otroligt mycket bättre). Tack för att du belyser detta!

k

Tycker tyvärr att det är väldigt uppviglande. Du hade likaväl kunnat skriva något i stil med "jag fick en kommentar en gång av en känd kvinna" etc, du hade inte behövt ta en skärmdump. Som du kan se har flera reagerat på det här, kan vara bra att tänka över ditt kontinuerliga agerande att lyfta fram andra människor (främst kvinnor) för att föra fram dina åsikter. Inte alls behövligt för att föra den här typen av diskussion som du vill göra.

Svar: Ja ok. Det var inte menat att peka ut henne som dum. Tvärtom var detta ett igenkänningsinlägg. Jag kom och tänka på det i samband med en diskussion om just Isabella i en annan blogg. Jag tar bort.
ladydahmer.nu

Hanna

Jag är spinninginstruktör sedan många år och tränar lite allt möjligt utöver det sedan tonåren. Överviktig är jag också. Men träningen gjorde i alla fall så att jag aldrig ens föll in i tänkte att försöka andas ”grunt”. Det är omöjligt att träna hårt och inte andas ordentligt. Så ni som kämpar med att andas djupt och släppa magen, börja träna. Dels kommer ni per automatik börja andas djupt (fattas bara när pulsen kryper upp mot max och mjölksyran kommer). Men som en extra bonus kommer ni så småningom bygga upp styrkan i bålen och då behöver ni inte ens tänka på att hålla in magen, musklerna kommer sköta det jobbet själva.

Malin

Stor igenkänning, jag andas ytligt som en jäkla hamster och kan inte ens släppa ut magen längre.
När jag läste rubriken tänkte jag på ”hålla in kroppsfunktioner” som i att kvinnor inte tillåts prutta och det är ju också ett kapitel i sig. Jag skulle aldrig kunna prutta i närheten av andra och inte ens framför min man sen 14 år tillbaka. Och skammen när någon går in efter en på toa och det inte luktar smultron. Som att män ens skulle tänka tanken att inte släppa väder när helst de behöver. Det där med att vara en ”fin flicka” sitter sjukt hårt rotat. (Sorry för rant off topic.)

Sabina

Alltså tack LD, detta inlägg är så viktigt, för det är en så fruktansvärt intränad grej för kvinnor, som man typ inte märker egentligen, för det pågått sen man var så liten. Jag själv hade inte tänkt så mycket på det innan, men nu senast så har jag märkt hur mkt man faktiskt går runt o spänner sig. Så fort man står upp någonstans, så står man o håller in magen liksom automatiskt, t.o.m när jag är hemma, ensam i pyjamas, kan jag komma på mig själv med att stå o hålla in magen, hur sjukt är inte det typ? O trots att jag generellt försöker vara väldigt kroppspositiv så kan jag inte hjälpa att känna en sån extrem skam o besvikelse när jag liksom passerar en spegel o inser att jag inte har en platt mage, o att man trots inhållandet ser att den är mer mjuk o gosig än tränad o hård. Helt jävla sjukt faktiskt, att man inte ens kan få lov att fysiskt andas ordentligt i patriarket.

Glittersara

Människor är så korrekta och pekar pekpinne på varandra hela tiden, jag skiter fullständigt i om du refererar till Isabella eller inte, jag håller helt med dig, jag är så himla kluven i denna fråga, eftersom jag dels håller på med mitt egna kroppsförakt, men ändå försöker jag hela tiden tänka att jag inte ska döma varken mig själv eller någon annan tjej för hur den ser ut. Åhhh detta problem är verkligen något jag tror varenda kvinna tampas med. Jag föraktar verkligen mitt egna beteende när jag står framför spegeln och inspekterar hur min kropp ser ut eller när jag drar in magen, eller när jag tänker på hur min kropp ser ut i en viss vinkel när jag sitter eller står upp. Kan ni inte prata om detta i penntricket? Jag läste i en artikel på Elle att i USA speglar sig kvinnor 70 ggr per dag igenom snitt! Men läste även: "Enligt psykologiprofessorn Cynthia Bulik, författare till boken The women in the mirror: How to stop confusing what you look like with who you are, är spegeldetox eller spegelfasta som det också kallas en växande trend i USA. Cynthia Bulik ser trenden som ett bevis på att allt fler kvinnor fått nog av skönhetskraven och vill sluta använda spegeln som en ”kroppsdissare”."

Lisa

Korsetten finns kvar efter 100 år? Nej, jag har aldrig hållit in någon mage, det har inte ens fallit mig in. Passade inte tonårsjeansen fick det vara.
Har heller aldrig velat vara attraktiv på det där inskränkande sättet. Om man drar till sig folk som uppskattar sånt är man ganska illa ute, som jag ser det.
Jag menar inte att vara arrogant, eller att du/ni är "såna" för det är ni ju inte, tvärtom, men ibland känner jag åter den där ohanterligt irritationen över tjejkompisar vars liv kretsade kring smink, killar och hästar, när det fanns en hel värld där ute. Gah.

Hanna Karlsson

Egentligen så är det inte "fel" att andas varken med bröstet eller magen. Det beror helt på syftet, avslappning, träning ocj så vidare. Jag tränar pilates och är instruktör inom pilates och är det något som pilates ger så är det förmågan att verkligen kunna andas djupt och kontrollerat. Det går inte att fuska med andningen då den ger kraft att orka ta i i övningarna. Tack vare pilates så kan jag andas både med bröstet och med magen. Pilatesandningen är bra att använda även i andra träningsformer, den gör att det är lättare att behålla fokus och att använda rätt teknik. Just det här med andning och pilates kan jag prata om i flera timmar så ska sluta nu innan jag skriver en ännu längre novell....

Meh

Lisa: Härligt för dig att du inte ”drar till dig folk som uppskattar sånt”. :-/

Malin

Lisa:
Jag håller med dig. Att vara sådär attraktiv och med platt mage etc, det är inte alls särskilt bra. Runt de snyggaste tjejerna flockas de dräggigaste männen.
Jag har aldrig brytt mig om att hålla in magen (hade inte fattat att det var en grej förrän nu när jag läste detta inlägg), jag är inte jättesnygg överhuvudtaget och jag har alltid bara attraherat bra män med bra kvinnosyn. Medan vackra tjejkompisar ofta råkat ut för svin som bara går på utseende.

Anonym

Över på detta varje dag, att sluta hålla in magen och andas djupare..

Linnéa

Urbra helt enkelt! En riktigt bra och viktig reflektion. Det är precis så som de flesta tjejer får lära sig. Och konsekvensen är verkligen att vi blir sjuka på ett eller annat sätt.

Linnea

Jag håller alltid in magen. Tyvärr. Jag försöker att släppa och inte bry mig men det är jättesvårt. Jag har alltid (som typ alla andra kvinnor) haft en massa komplex över min kropp men magen är värst. Hatat min mage sen jag var ca 10 år för att den inte är platt utan putar ut och dallrar. Jag är inte tjock, möjligtvis kan man kalla mig lite mullig, men de idealen som råder får en ju att känna sig grotesk om man är det minsta större än modellsmal. Sorgligt!

Kristin

Jag är också tjock och har brottats väldigt mycket med min kropp och relationen till den under åren. Just detta problem har jag dock aldrig haft! Jag har aldrig dragit in magen (utom för att komma förbi när det är trångt eller så, men det är ju inte samma sak) och jag har alltid andats med hela apparaturen, så att säga.
Mina lår däremot, det är en annan femma! Tänk hur olika det kan vara, intressant det där!

E

Det sa min chef (!) till mig när jag var gravid "det bästa med att vara gravid var ju att man slapp dra in magen". Kändes så otroligt futtigt och hämmat.. och inget jag reflekterat över eller kände igen mig i som tur var.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog