Jag förstår de som röstar på SD, jag har varit en av dem
Jag har tänkt på hur det kan bli och det kunde ha blivit. De senaste dagarna har jag liksom upptäckt att människor jag tycker om röstar på SD. Det är som en livskris. Varför? Hur? Och jag har haft en massa samtal med gamla bekanta och vänners vänner som också röstar SD och i flödet har jag sett människor med anhöriga som är bruna eller svarta eller homosexuella osv som ändå röstar SD och undrar om de fattar vilken käftsmäll det är för de omkring dem som tillhör just de grupper som drabbas hårdast av SDs politik.
 
Jag har till och med sett bruna människor stå i kungsträdgården under gårdagens nazistrally och skandera "ut med packet". Alltså inte ut med nazistpacket utan .... ni vet, motsatsen. Bruna människor som är nazister. Som dels röstar SD och dels röstar värre än så (Alternativ för sverige). Jag har sett bilder på barnfamiljer i samma samling. Stolta över sitt hat. Stolta när deras tonåringar tar ton i ropen som riktas mot invandrare och homosexuella.
 
Jag fattar inte. Men jag fattar kanske ändå.
 
Jag kommer ju själv från en kommun där många gamla bekanta röstar SD nu. Jag har ju umgåtts med dem. Festat med dem. Varit en del av deras trånga världar där man aldrig diskuterar politik annat än när man okunnigt hånar de som intresserar sig för just politiska sakfrågor. Man diskuterade hårdrock. Och öl. Och såg på porrfilm på festerna. Och söp sig full. Vuxna människor som dag efter dag, år efter år, lallar vidare i nån slags sorglöshet trots att de är samhällets förlorare, trots att de är arbetslösa, har dåliga arbetsvillkor, kanske är sjukskrivna, har barn med speciella behov, är kvinnor, har vänner som är invandrare.
 
Eller vänner och vänner... ja de gillar ju Rafed på Pizzan men visst är han ändå en blatte när det kommer till kritan. Fast inte du Natashja, inte du, du är inte som dem. (Förutom när jag blir arg på dig för då är du bara en jävla svartskalle, en turkjävel, blattehora) Alltså innan jag flyttade från Tensta så visste jag inte vad rasism var. Jag mötte det aldrig då och där.
 
Men sen flyttade vi till hälsingland och plötsligt ville jag inte heta Natashja Psomas längre och jag ville inte ha jättestora svarta ögonbryn (så jag noppade bort dem) och mörkt mörkt hår och jag ville ha en liten svensk uppåtnäsa (jag satte gummisnoddar på näsan för att den skulle ändra form) och blont hår (lessen men det blev gult, inte så snyggt) och jag ville inte vara grek. Jag bytte namn (tillfälligt) till Nillan Björk (alltså skäms över detta, förlåt, skratta inte) och hette så under hela skolgången. Nillan Björk. 
 
(Och jag är inte bättre nu. Bytte bort mitt Psomas mot ett svensk efternamn så fort jag träffade Oskar. (Och fick ett riktigt jobb för första gången))
 
Och jag hatade mitt ursprung. Speciellt varje gång nån sa nåt rasistiskt till mig. Tog på mig deras hat och gjorde det till mitt egna. Helt absurt egentligen att jag inte tyckte de var dumma utan att jag tyckte att jag var fel. 
 
Och jag undrar hur det kunde ha blivit om jag inte mött människor som fick mig att tänka nytt. Hade jag också varit som den där bruna snubben i Kungsan igår som öppet stoltserade som rasist? Nej inte så pass antagligen men hade jag kanske röstat SD?
 
Jag tror det hade kunnat vara ännu ett sätt att distansiera mig från det ursprung jag skämdes över då och jag undrar om det är därför en del invandrare stöttar SD nu. Handlar det om ett självhat där man försöker bli den yttersta svensken? Eller iallafall den minsta blatten? Minst blatte av alla blattar? Jag hade en bekant, adopterad från Bangladesh, svart, som skrev BSS överallt och sökte medlemskap i VAM (Vit arisk makt) (Han blev nekad) och som så aktivt och högljutt skanderade deras budskap. Det är så jäkla sjukt. 
 
Och imorgon är det val. Och positionerna för vad som är normalt och rimligt har redan flyttats fram flera mil. Nazister kan öppet ta plats och ingen gör nåt. Igår var det cirka hundra motdemonstranter. Hundra! Mot cirka tusen (!!!!) nazister.
 
Och överallt på uteserveringarna och omkring kungsträdgården kollade folk på. Sen skötte de sig själva. Tog en bärs och åt upp sin mat. Gick hem. Tog ingen ställning. Kanske postade ett inlägg på FB om att alla får tycka som de vill och att det är bra att alla tycker olika. 
 
Vad fan ska vi göra? 
IA

OJ....Gousch! Lite stum blir man nu..Jo du...den här blockpolitiken är inte rolig. Det är antagligen viktigt att försöka behålla det rödgröna blocket intakt.

Jennie

Jag är orolig för hur man själv ska lyckas stå emot, det är ganska få som gör det när det nått en viss gräns. Jag är naturligtvis orolig för hur de som SD hetsar mest mot kommer att drabbas också, jag är inte en av dem, ännu. Men tänk om jag också blir tyst och börjar acceptera vad som sker, jag känner redan av oroande glidningar i tankesättet, likt de som Jonas Hassen Khemiri beskriver i sin krönika som delas rätt mycket idag.
Sen, också viktigt att tänka på vad all denna propaganda för med sig. Har länge haft känslan av att det liksom sker en storskalig hjärntvätt.
https://www.journalisten.se/nyheter/svenskar-delar-mest-falska-nyheter-i-europa


Svar: Jag med! Jag tror man får vara extra hård mot sig själv. Vägra lyssna till den rösten.
ladydahmer.nu

Anonym

För mig va det exakt samma sak fast som svensk och satt fast i ett förhållande som blev min enda verklighet. Alla hans kompisar hatade om svenskar, speciellt om svenska tjejer, vedervärdiga saker, ofta höll jag med för att inte hamna utanför där också. Ibland försökte jag skoja till det för att dom skulle stanna upp.

-men haallååå, jag sitter ju här liksom
-inte du! Du är inte som en svensk. Du är född i fel land.

Jag skämdes för min identitet. Min bakgrund. Jag ville inte va svensk längre.

Cornelia

Just det du skriver om att gränserna för vad som är "normalt" har flyttas fram skrämmer mig mest. Förra valet var jag inte lika insatt, röstade rött då också men ja, brydde mig inte så mycket eller så. För SD var mindre då, väldigt få pratade öppet om att rösta på dom, det kändes inte som ett hot. Nu går många ut med det öppet att de stödjer SD, med sitt riktiga namn och tydliga profilbilder på FB. Varenda kommentarsfält innehåller någon som sympatiserar med SD. Igår sa Jimmie rakt ut i tv att "de" är inte svenskar "de" passar inte in i Sverige. Och folk håller med, det hade inte gått för fyra år sedan, men nu - ja helt okej. Såg en kommentar under det klippet om att det var dåligt klippt av SVT för det visade Jimmie ur en dålig vinkel men det var för fan direktsänt!! Han är ju dålig och dum i huvudet!
Nej usch jag vet inte var jag vill komma har tappat tråden. Har så ont i magen inför resultatet imorgon, är både ledsen och rädd. Fy fy fan

Hmm

Cornelia: Usch jag vill inte vara i den här sistens men jag tycker illa om när någon inte blir fullständigt citerad. För följande mening kom från Jimmy och det var ca; De måste ges möjligheter att få bli det (svenskar) och en del av samhället.

Ja jag såg debatten live.

Och det stämmer väl? De som lever i förorten känner sig många gånger inte som att de är svenska utan mer hör hemma i sina föräldrars gamla länder. De hade ju ett upprop att rösta bland ungdomar på SVT där flera i förorten inte tänkte rösta för de var ju inte svenskar och de var mer insatta i deras hemländers politik. Alltså unga, födda i Sverige.

Vi får tycka vad vi vill om alla olika partiers politk från V till SD men det måste bli ett slut att man inte får säga vad som händer i landet utan att det ska misstolkas. Med flit? Oavsiktligt för att det är det vi tror de tycker?

Jag känner att vi alla måste börja lyssna på varandra. Nu. Det räcker liksom nu.

Jessica

Mina barn har judisk bakgrund, på sin pappas sida. Jag är rädd på riktigt.

Gk

Förstår verkligen inte hur folk kan rösta på SD. Mår illa, är orolig och rädd för hur det går i morgon. Det kommer bara bli ännu värre med dem och flera gränser som kommer flyttas framåt.

Anonym

Jimmie Åkesson sa ju sanningen där, de jobbar inte för att de inte är svenskar och inte passar in. I Sverige är det otroligt viktigt att passa in. Min man har aldrig blivit anställd av en svensk, han har ALLTID bara jobbat för andra utlänningar. Trots bra utbildning, bra CV och ”trevligt sätt” blir han alltid, alltid bortvald. Jag jobbar med flyktingar och många av dem får också bara jobb av landsmän eller andra invandrare. Öppna upp era arbetsplatser och vänskapsumgängen för invandrare istället för att gapa på Facebook om hur dum Jimmie är. Jag tror inte svenskar förstår hur svårt det är att få jobb och vänner i Sverige för den som inte ”passar in” i det svenska. Så han beskrev bara verkligheten egentligen, bli upprörda över den istället för över den som säger hur det är.

U

Jag blir så ledsen för ofta är de personer som röstar just på SD väldigt olyckliga, övergivna personer. Jag har en gång hört en jättesorglig historia om en man som öppet sa att han hatade invandrare. Men detta berodde på att han var kroniskt sjuk och var i en ständig lidande men nekades olika stödinsatser. Och han verkligen behövde dem. Grät för att han var förtvivlad över sitt liv. Samtidigt tyckte han att invandrare tog pengar från honom. Att det inte räckte till pga invandringen och olika insatser som gjordes pga det. Jag skulle inte bli förvånad om han röstade på SD. Men det är därför jag blir så provocerad när personer som röstar på SD blir kallade olika saker. Jag tror att en stor grupp av de som röstar på de är just väldigt olyckliga personer. Folk som känner sig orättvisst behandlade och lever med en enorm bitterhet som beror på deras livshistoria.

Anonym

SVT är ju för fan ett skämt. På vilket sätt gjorde Åkessons uttalande programmet som helhet till ett program som inte beaktar alla människors lika värde? Åkesson kunde ha sagt rent ut att invandrare, utlandsfödda och annat dravel inte ska få arbeta för dom är mindre värda än oss svenskar. Demokratipatagfrafen svt hänvisar till hade ändå inte varit tillämplig. Men det är dom ju för dumma i huvet för att fatta. Jävla idioter.

Maja

U

Nej, SD:are är inte en grupp det är speciellt synd om. Det finns olyckliga och övergivna personer inom alla partier. Att avfärda deras ideologi med att de är ledsna och mår dåligt är inte bara naivt utan farligt. Vakna upp är du snäll.

U

Maja- Jag avfärdardar inte deras ideologi. Det som jag bara ville påpeka är att om vi kallar de olika grejer och tycker att de är bara skit kommer de förmodligen idealisera SD ännu mer. Jag tror att innom SDs kretsar finns framförallt många bittra personer (men det är bara vad jag tror). Japp, jag är kanske farlig som tycker att vi borde behandla de människor med empati, men jag är bara en sån person.

Nina

Åh jag vet inte! Jag är rädd för vartåt landet är på väg. Jimmie säger att han vill lägga ner P3 liksom, hur kan det ens finnas i hans tankevärld?
Jag har en några bekanta som delar rasistisk propaganda på facebook men jag förstår inte att de som är beresta och driftiga liksom ändå inte ser igenom SD. Det går liksom inte att nå fram till dem. Hur gör man liksom? Hur kan de bli fler och fler?
Jag känner någon slags post-trump-vrede innan valet ens är avgjort. Så här får det inte vara i mitt land. Jag måste demonstrera mera, vara mer aktivist, öka valdeltagandet, hålka demokratikurser eller vad som helst. I morgon gäller det men om fyra år gäller det igen och om fyra år till osv isv.

Maja

U
De ska kallas vad de är, varken mer eller mindre (tror inte på att kalla de fula ord om det var det du trodde). De är fullt medvetna om vad de är och var deras värderingar ligger. Jag tycker absolut att man ska behandla människor med empati men man kan ha fokus på flera saker samtidigt, det ena behöver inte utesluta det andra. Vad gäller SD tycker jag inte att de ska daltas med. Hårt mot hårt, för att visa vad som är okej och inte.

Är du en sådan person som säger att det är synd mobbare? I vissa fall säkert. Det finns dock väldigt många som är elaka av naturen, njuter av det och att trycka till andra. Du förminskar offren genom att säga så. Tror du förstår mina paralleller.

Mim

OM jag skulle rösta på SD tror jag det är för att:
1. Jag har bott nästan hela mitt liv i en äldre förort, men det är först de senaste tre åren jag hört skottlossning tre gånger och lärt mig skilja ljudet av skottsalva från ljudet av smällare.
2. Jag kan sitta och sola på min balkong, och inte en enda människa som går förbi pratar svenska.
3. Jag jobbade tio år på samma förskola, och under den tiden hade vi två barn med svenskt ursprung. Vi hade även ett fall av hedersvåld med dödlig utgång.
4. Jag har stått på tunnelbaneperrongen tillsammans med en kollega av chilenskt ursprung, och han uppmärksammade mig på att jag var den enda kvinna där som inte bar slöja.
Nej, jag känner inte igen mig, och det känns helt enkelt inte kul. Så är det bara.
Men jag tror inte att SD är lösningen.

Svar: Nä sd löser ju inte integrationsproblem. De har ju inte ens nån konkret politik annat än ”kasta ut dem”. Det handlar ju om utanförskap och klassklyftor. Vänstern tror jag mer på där.
ladydahmer.nu

L

Hur ska man ta avstånd från SD som invandrare om man har etniska svenskar runt sig som röstar SD? Som ser ner på dig redan som det är? (Gör en massa antaganden utifrån vad vi vet om förtryck generellt). Ska man stå upp för annat? Är ett extremt högt personligt pris, gissar jag.

Vi har kollektiva problem, är så förutsägbart att det är invandrare som ska ha skulden. De som rent krasst har sämst möjligheter att förändra men det ska liksom fria oss andra (mer privilegierade) från ansvar. Finns ett inbyggt beteende i oss alla att inte erkänna svaghet av den anledningen, är väldigt lätt att bli gruppens offer. Det där mönstret finns i alla grupper med dysfunktionellt ledarskap, oavsett om det är inom en enskild familj eller ett helt samhälle.

Sen tror jag att man måste ha utrymmet på olika sätt att vara påläst för att kunna zooma ut och förstå, är bara intolerans liksom. Först invandrare, sen abortfrågan, sen kulturen, sen homosexuella, sen funktionsvariationer. Finns inget slut på den listan vad man kan störa sig på, helt jävla subjektivt. Tror inte SD är det enda icke-toleranta partiet vi kommer se, nästa val kommer säkert X antal ha tillkommit som driver en nischad fråga.

Alltså Hannah&Amanda hade ett event med en spådam som har Alternativ för Sverige som profilbild på sin instagram. Ridå. Vi är så jävla inkonsekventa, behövs fan nolltolerans som du säger. Mot intolerans, generellt.

Hanna

Förvirrande rubrik - du röstade inte SD förr alltså?

Svar: Nej de fanns ej förr
ladydahmer.nu

My

SD presenterar enkla lösningar på komplexa problem. Alltså faller folk för retoriken trots att sanningen är att SD’s lösningar inte skulle lösa ett skit, men så långt orkar många inte tänka.

Emma

2002 var jag 14 år och fick således inte rösta, men eftersom det var valår diskuterades politik friskt överallt. SD skulle inte göra entré i riksdagen än på länge, men integrationsfrågan och framför allt skatte- & bidragsfrågor var väldigt på tapeten. Och de som var absolut hårdast emot att ta emot fler invandrare var en trio muslimska hijabbärande tjejer från Akalla, som var med i samma Matte & NO-klubb som jag. Deras argument var väldigt enkelt: "om vi tar in fler blir det ju mindre resurser till oss. Nu bor farmor på ett äldreboende som har en egen massör, och en bagare. Min kusin går på bidrag. Om vi tar in massa fler måste pengarna räcka till fler och då blir det ju mindre åt oss." Nu var vi som sagt högstadieelever. Förhoppningsvis utvecklades dessa tjejers analys en hel del. Men tyvärr är ju många SD-väljare män. Och de flesta män är inte smartare än tonårstjejer.

Anonym

Du har fel My. SD:s lösningar på det komplexa migrationsproblemet har blivit realpolitik hos både S och M. Det betyder att om SD fått bestämma hade panikpolitiken fr.o.m 2015 aldrig hänt. Och stort lidande hos 10 tusentals migranter hade därmed undvikits. Människor som sökt sig hit i förhoppning om ett humant bemötande. Men hamnat i helvetet.

Nerdy

Vad hände med min kommentar? Blev det inte godkänd? Försvann den?

Svar: Har ej sett
ladydahmer.nu

Namn

Ja tyvärr har många problem med det där, vi är såklart alla präglade - uppvuxna i en rasistisk kultur.
Jag blev upprörd som fan när du skrev att du tyckte att invandrare som begår sexualbrott skulle utvisas (på instagram, för något år sedan... togs det bort?). Men då får vi ju ett apartheid-system, där man bara är svensk så länge man inte begår brott. Och de inrikesfödda männen fortsätter våldta som vanligt, med en mildare straffpåföljd än "de andra." Och till vilket land utan kvinnliga invånare skulle de utvisas?

Svar: Jag skrev inte invandrare. Jag skrev personer som ej är svenska medborgare.
ladydahmer.nu

eva

hej
läser apan satt i granens bok, hälsa henne att jag tycker den är superbra. har ej instagram

Ida

Anonym. Din definition av helvetet är ju.... originell. Du kan väl inte mena på fullt allvar att människor som flyr ett brinnande krig kommer till ett ”helvete” som är Sverige? Nog för att Sverige har integrationsproblem men ett helvete? Allvarligt talat

Asta

Anonym. Människorna som kom 2015 var i huvudsak från Syrien. Jag tror "helvetet" i Sverige är ett kafferep jämfört med det de kom ifrån. Eller jag vet att det är så.

Anonym

Precis som jag skrev. Jämfört med sina förhoppningar så är säkert jämförelsen med helvetet relevant för 10 tusentals som kom hit 2015. Det var liksom därför dom valde Sverige. På ryktet hur fantastiskt jävla bra dom skulle få det. Att det inte rådde fullt inbördeskrig här hade dom också säkert räknat med.....och det stämde ju i.a.f. Hurra för det lixom.

Caroline

Fast nä anonym. Har träffat och pratat med flertalet människor som flydde från bl.a. Syrien 2015, och de beskriver verkligen inte Sverige och det sättet de blivit bemötta på som ett "helvete". De är oerhört tacksamma och glada över att vara här. Att påstå att de skulle uttrycka att det är ett "helvete" här är rent oförskämt mot dessa människor faktiskt.

Anonym

Oförskämt? Oförskämt är väl att göra som du m.fl. här som säger att lidande människor bland främlingar bara ska vara tacksamma för att dom får vara här. De flesta syrier vill inte ens vara här utan återvända hem så snart det är möjligt. Bara en sån enkel sak fattar vi inte i det här landet. Utan det ställs krav från dag 1 att dom ska bli svenskar. Dvs lära sig språk och svenska sedvänjor samt överge allt för dom välkänt. Det äcklar mig som fan. Och tacksamma ska dom va därtill för annars blir dom stämplade som besvärliga och får problem. Du är en självgod jävel i det syriska helvetet Sverige och du borde skämmas Caroline.

Asta

Anonym. Tagga ner för fan. Vad har du för problem? Ingenstans skrev väl Caroline det du påstår. Gosh.

My

Nej Anonym. Du har fel.

Jd

Oj vilka affektioner som väcks.

Kan sanningen inte ligga nånstans mittemellan? Många har sökt sig hit i hopp om ett bättre liv och får det också bättre om de har tålamod och kämpar, somliga får det inte alls som de tänkt sig hur de än bär sig åt, och ytterligare somliga vill förstås inte ens vara här utan har flytt men hoppas på att få komma hem?

Känns som att det aldrig kan få finnas nyanser i migrationsdebatten.
Självklart kan man inte förvandlas till en svensk bara för att man flyttat hit, lika lite som jag skulle bli spanjor om jag flyttar till Spanien. Utmaningen ligger snarare i att motverka att parallellsamhällen breder ut sig och att de nyanländas barn ska kunna bli svenskar och känna sig som just det - som en del av det svenska samhället.

Caroline

Oj oj oj... anonym. Nu är det ju inte jag som påstår att de SKA vara tacksamma, det är någonting flertalet själva har uttryckt till mig. Förstår du möjligen skillnaden eller är du kanske för upptagen med att gapa för att reda ut att läsa samtidigt? Och självgod jävel? Ja visst, det är jag säkert. Jobbar som förskollärare i ett område där vi har många barn som kom hit i samband med flyktingvågen från Syrien 2015 och därför har jag haft otaliga samtal med familjer därifrån som faktiskt tro det eller ej uttryckt att de är glada att vara här. Sen att de vill åka hem till sitt hemland igen är väl självklart! Har jag uttryckt mig så illa eller är du bara dum i huvudet på riktigt, grälsjuk och vill misstolka?! Satsa din missriktade energi och gör någon nytta istället - Vi som jobbar extra på röda korset behöver alltid mer hjälp T.ex. Ta och lugna ner dig.

L

Det finns lika många sanningar på det ämnet som det finns människor som har flytt... Går inte att generalisera på det viset.

Men man kan debattera sakligt. Håller absolut med om att det finns en generellt självgod svensk ton. Svenskar som är med om hemska krigsliknande saker (tsunamin tex) kommer inte tillbaka i arbete dag 1 eller kanske ens 952 trots alla fina ”förutsättningar” i världen. Är inte en tacksamhetsfråga.

Vi sitter i ett litet tryggt, skyddat hörn av Europa och är mycket aktiva och lönsamma inom vapenindustrin. Vår optimistiska självbild är något tragisk i just det sammanhanget. Är en tillgång om man pratar om annan export, men just krigsmateriel och sen kräva mer eller mindre tacksamhet av individer på flykt. Nja.

Bilbränder hör inte hemma i en pacifistisk utopi men det gör inte svensk vapenexport heller.

Frusen Gnista

Gör mig så ledsen att människor växer upp och känner hat mot sitt ursprung. Och att det har gått så långt att jag känner folk som på fullt allvar funderar på att rösta på SD, mest för att de är missnöjda med de andra partierna, strunt samma att en bieffekt blir spridning av hat och förakt. Jag tror vi försöker kasta ett problem på politikerna, fast vi alla som bor här är ansvariga för det. SD har ingen brilljant idé om hur vi löser integrationsproblemen, även om vi bara släppte in 5 personer om året så skulle de 5 personerna lik förbaskat få kämpa för att komma in i vårt samhälle. Det är vi alla som måste bli bättre på att bjuda in dem, regeringen kan inte fixa detta. tror jag. men jag fattar inte heller!

AB

Låt oss vara ärliga. Partierna till vänster gjorde ett riktigt dåligt val. V ökade visserligen med 160 000 röster men S, Mp och Fi tappade tillsammans 420 000 röster. Högerpartierna M, Kd och SD vann tillsammans 280 000 röster. Mellanskillnaden gick till C. Det är högern som har medvind nu.

Anonym

Nej Caroline. Du kräver såklart inte tacksamhet men sättet du uttrycker dig på visar att du förväntar dig det. Mer eller mindre medvetet. Och det är den attityden, förhärskande och allmänt spridd, som såklart flyktingarna känner av och anpassar sig till. Att flyktingarna säger till dig att dom är tacksamma betyder inte ett skit för hur de egentligen mår och upplever sin nya verklighet. Det borde du förstå men istället använder du detta som argument att dom generellt har det bra och är nöjda. Och sen jobbar du för röda korset också. Vilket du var tvungen poängtera. Självgod kallas det för. Men nog om det. Fakta är att SD sent om sider fått rätt av både S och M vilket gör att deras lösningar i högsta grad är relevanta och numera inte ett dugg kontroversiella på något sätt. Och både S och M borde rent logiskt önska att SD:s migrationspolitik varit deras redan långt innan 2015 och den stora syriska flyktingvågen. Då hade det inte kommit några 10000 i veckan som det gjorde ett tag. Det var hela poängen. Vilket inte betyder att jag håller med. Med ett enklare,snabbare och mindre byråkratiskt förhållningssätt kan Sverige ta emot 100 tusental flyktingar varje år under lång tid framöver. Det skulle dessutom vara bra för det här landet. Fredrik Reinfeldt hade rätt. Och om han vunnit valet 2014 hade vi aldrig fått någon flyktingkris 2015 även med det som hände då. Man hade kallat det för en utmaning av tillfällig natur. Och SD:s politik hade alltjämt varit nåt otänkbart i Sverige. Vilket det alltså inte på något sätt är idag. Och som också bäddat för det partiet växa till groteska nivåer.Min personliga åsikt om migrationspolitik. Vad gäller integration så är det värre eftersom den är svårare politiskt styra över. Det är ett långsiktigt arbete med inte minst attitydförändringar i hela samhället. Till en början måste vi börja fatta att flyktingar som inte vill bli svenskar, lära sig språket och börja jobba inte heller ska pressas till det. Dom vill i regel hem så fort som möjligt och under tiden får vi helt enkelt försörja dem på en miniminivå som vi redan gör för alla svenska medborgare med försörjningsstöd. Överhuvudtaget måste vi bli mycket bättre lyssna på flyktingarna vad dom vill och önskar få ut av sin tid i det nya landet. Då blir integrationen mycket lättare istället för som nu pressa in dem i färdiga mallar för hur dom ska vara, bete sig och göra.

Anonym

Tycker att det är till att vara rejält självgod själv ”anonym” som utser dig själv till någon sorts talesperson för SAMTLIGA flyktingar i Sverige. Som att du har någon aning om hur de har det och upplever det. Själv varit på flykt? Annars är du bara pinsam.

L

Vaddå pinsamt? Är väl exakt sånt här vi behöver diskutera? Är svårt att förmedla saker i skrift, blir lätt att man sitter vid sin skärm och läser in saker som avsändaren inte menade. Sociala medier, väldigt personligt på gott och ont.

Blir en snäv debatt om allt ska ägas personligen i varje liten frågeställning. De som haft personlig erfarenhet har tolkningsföreträde, det är väl sen gammalt och typ common sense.

Kan du utveckla varför det är pinsamt? Ja, hade kunnat uttryckas bättre än termer som ”självgod jävel” men det fanns andra bra poänger och well, saker man inte skulle ha gjort i affekt kan väl alla räkna upp. Det andra inlägget innehåller ju för övrigt inget av detta.

Är det pinsamt att som infödd svensk lyfta att alla nyanlända inte behöver vara tacksamma över sin situation här hos oss? För att man inte bott på flyktingförläggning själv? Är det nu du söker upp nån med personlig erfarenhet av kombon flykt och otacksamhet för att vidga dina perspektiv via någon som har ”rätt” att ta i frågan eller var det bara ett sätt att säga att andra perspektiv undanbedes? Isf har ju författaren till kommentarerna verkligen en poäng. Hela grejen med inlägget var varan ska vi göra för att stoppa SD/nazism/förtryck. Om SD inte ska kunna levla upp är det väl EXAKT den här typen av frågor vi behöver sätta oss in i och diskutera.

Ida

L och anonym nu var det ju inte ”tacksamhet” som diskuterades utan huruvida Sverige är ”ett helvete”. Rent nonsens

Fia

Bra skrivet! Men jag noterade 2 saker, en i texten och ett svar du skrev bland kommentarerna.
VAM är väl förkortningen av Vitt Aritskt Motstånd? Och ang att SD ”inte fanns” så ställer jag mig frågande då de funnits sen 80-talet?

Påpekar detta för att inte ge bort gratispoäng till SD:are som ev läser här.

Svar: Jag menade att de inte fanns i det offentliga rummet. Att rösta på liksom. De var ju en liten klubb för inbördes beundrande rasister. Man fick nåt illa skrivet flygblad i brevlådan ibland som man kastade i soporna. Nåt partiprogram var det inte tal på.

Och ja du har rätt på vam. Skrev fel.
ladydahmer.nu

Human

Jag kan vara vilken färg som helst (utom grön) det hör inte hit. Men 18% av befolkningen har röstat på SD. Varför, är de som har röstat rasister? Nej! De är missnöjda med vården, fattigpensionen, skolan (de och dem någon?) där barnen inte ens lär sig att läsa och skriva etc. Så parlamentariskt kan man inte ens försöka bortse från SDs röster och mandat. Det funkar kanske på dagis "han är dum jag vill inte leka med honom" men i den vuxna verkligheten måste vi inse att det inte fungerar så.

L

Fast är det inte problematiskt att kalla folk för bruna när du uppenbarligen inte menar personer med ursprung från Afrika?

Svar: Folk från Afrika är inte bruna. De är svarta. Undantag Nordafrika.

Människor som är bruna: sydamerikaner, nordafrikaner, folk från Mellanöstern, en del asiater, indier osv.
ladydahmer.nu

U

Jag tror mycket av detta faktiskt, trots allt, beror på att vissa känner sig mer accepterade som svenskar i alla fall när det kommer till SD än inom den politiska vänstern. Det har varit väldigt mycket fokus på etnicitet o.s.v. inom vänstern och man försöker poängtera ut några slags skillnader från majoritetsbefolkningen. Vi och dem. Och visst, det är goda intentioner, men det spelar liksom ingen roll. Alla vill inte vara del av den counterkulturen, alla vill inte höra "ja men du som har mörkt hår du borde tycka såhär och göra såhär", alla vill inte vara inkluderade i sociala grupper som baseras på att folk identifierar sig med begreppet blatte, och när man ändå tar upp begreppet svensk så känner många att om det ska inkludera folk som precis kommit till sverige i svenskhetsbegreppet så har de blivit kategoriserade som icke-svenskar, eftersom att man då ser folk som etniskt svenskar och... övriga svenskar. Som du kanske också märkt är denna typ av åsikter nog särskilt vanliga bland folk med blandat ursprung. Jag kan känna så till viss del, det är så jävla skönt när folk utgår ifrån att man firar alla högtider, att man är döpt i svenska kyrkan... istället för när jag får höra "vi-ickesvenskar", "svenskarna är si och så"... Så jag tror inte att det bara handlar om att försöka bli den ultimata svensken för att känna sig mer accepterad - som ett slags självhatsbeteende, utan för att många kanske "är" den ultimata svensken och vill bli uppmärksammade för det och inte ev ögon eller hårfärg.

Emelie

Sett tråden på Mansbebisar om stora pojkar i 10-årsåldern som följer med mamma in på damernas omklädningsrum i simhallen? Diskussionen kring pojkars säkerhet kontra flickors utsatthet när en pojk-klasskompis kommer in i duschen? Du som har två stora barn, en av varje... hur tänker du kring detta? Vore så värdefullt att läsa om dina tankar!

Elysia

Hur tänker du angående klimatförändringarna och dina barns framtid?

My

Fast isf är det ju extremt dumt att lägga sin röst på SD Human...

Anonym

SD är det enda parti som inte flirtat med feminism. Det har hjälpt dem att få röster bland män. Femismen tappar mark nu. V gick fram men FI är i spillror. Mp klarade sig kvar i riksdagen med en hårsmån. M och Kd blir mer konservativa och snart kommer S att bli det också.

Tess

Jag känner mig så maktlös och frustrerad att positionerna flyttats fram så och att saker normaliserats så att folk inte reagerar med URSINNE när nazister tar plats på våra öppna torg och gator och skanderar att folk ska "UT", när de skriker ut sitt hat, snor regnbågsflaggor från fredliga demonstranter, knuffas, omringar, filmar, fotograferar och hänger ut... Vad är det för FEL på folk???

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog