diskussion & debatt

Att ta ett steg tillbaka för att nån annan ska få plats

Ett nytt initiativ är #TackaNej som går ut på att få män att tacka nej till helmanliga paneler. Det är ju precis det där jag skrivit om så många gånger; att ta ett steg tillbaka, lämna plats, för att nån annan ska få utrymme. Istället för att kräva att den mindre privilegierade gruppen ska ”lära sig ta plats” eller ”våga ta för sig” hela jävla tiden, för det lägger ofta orimliga krav på den redan utsatte samt hur enkelt är det att ”ta för sig” om man aldrig får tillfället eller tillfrågas? ”Kvinnor kan, vi är starka”, jaha, men om JAG inte kan då? Är jag svag? Och om jag är svag, ska jag skylla mig själv?

Maktbalans kräver handling från de med privilegier men få är (förståeligt) villiga att släppa sitt lilla hörn för nån annan. Nu är inte jag ett speciellt stort fan av kampanjer (som föds och dör på kort tid) men det här initiativet ifrågasätter samt synliggör traditionella mönstren och ger förhoppningsvis en tankeställare. Kanske kommer det ha betydelse i sammanhang där arrangörer helt oreflekterat sätter ihop grupper med bara män.

Jag ser dock två eventuella problem med initiativet även om jag välkomnar det.

1. var är det intersektionella perspektivet? Kan vi applicera detta på helvita paneler? Jag hoppas det sprider sig till andra arenor också.

2. risken för att männen än en gång hyllas som hjältar för sin ”uppoffring”. (Detta är dock alltid en risk när privilegierade försöker göra nåt positivt med sin makt)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma 27 november, 2013 at 09:35

  Jag håller med dig på alla punkter här! Och det borde definitivt appliceras ett intersektionellt perspektiv på hela. Jag tycker ju t.ex. att det är dags för fler hbtq-föräldrar att få synas i diskussioner och andra sammanhang som rör föräldraskap, dels bara som föräldrar, men också som just hbtq-föräldrar.

 • Reply Ni Hao 27 november, 2013 at 09:38

  Jag ser andra problem med initativet – det intersektionella perspektivet känns inte så vidare relevant att ta upp då paneler i sig brukar bestå av ganska få platser.

  Om du har 3 platser i en panel till exempel och ska försöka få in flera olika ålderskategorier, religioner, hudfärg, sexuell läggning, klass, etc, etc som alla är kvalificerade att vara ämnesexperter och sitta i en panel så begränsar du panelen något enormt och sänker kompetensen snarare än höjer den (vilket var själva grundidén med initativet.

  Låt oss säga att du mot förmodan hittar en bisexuell asiatisk transperson i 60 års åldern som är starkt troende muslim och som faktiskt är ämnesexpert och kan sitta i panelen. Ja, då kommer ju problemet att det finns fler än tre ålderskategorier, fler än tre religioner, fler än tre etniciteter, fler än tre sexuella läggningar, etc, etc. Någon kommer alltid att känna sig utanför.

  Kvinnor känns rimligare att begära, då det inte är lika segmenterat utan att det faktiskt finns en stor grupp människor att välja mellan.

  Med det sagt så ser jag ett annat problem med initiativet: det kan inte applicera det här tänket på ALLA paneler. Det finns områden där män vet bäst och då ska de sitta i panelen och det finns områden där kvinnor vet bäst och då ska de sitta i panelen. Jag skulle till exempel aldrig någonsin stödja en panel som har en endaste man på sig som ska besluta om aborter.

  • Reply Zombie - Devouring Brains Since 1984 27 november, 2013 at 09:54

   +1 på denna! Jag håller med om allt du skriver 🙂

   • Reply Veronica 27 november, 2013 at 11:15

    Fast alltså, det handlar ju inte om att ha en panel som representerar alla. Det handlar om att ha en panel som representerar något annat än en vit, medelålders man. Sen måste man ju inte alltid ha alla etniciteter, alla åldrar, alla sexuella läggningar etc i en och samma panel, men lite variation kan man väl sträva efter, inte bara när det kommer till kön.

  • Reply sak 27 november, 2013 at 11:22

   Jag håller inte med.

   Dels så innebär inte ett intersektionellt perspektiv att alla paneler alltid måste innehålla alla olika typer, utan mer att vi börjar lyfta fram det faktum att nuförtiden syns vissa grupper så gott som aldrig. De är alltså gravt underrepresenterade i förhållande till hur många de faktiskt är i samhället.

   Dels så är jag väldigt less på bilden av den vita, medelålders mannens atomatiska kompetens. Allt det här snacket om risken för kompetenssänkning verkar alltid bottna i illusionen om att vita cismän minsann alltid innehar den efterfrågade kompetensen för platsen de ombeds uppta. Detta trots att jag personligen vet få som så genomgående underpresterar i förhållande till vad de får cred för som just vita män (Senast imorse pratade jag t ex med en stackare som jobbar som konsult på Volvo. Han kunde inte få min mailadress rätt för att han uppenbarligen inte fattade vad det innebar att jag bokstaverade den åt honom, för att han inte skulle höra fel på i och j. A-N-T-R-O-I som i Ingvar-A punkt com säger jag tydligt två gånger, men så lätt var det minsann inte. Han ringer upp mig lite senare och säger att adressen inte fungerar och jag försöker bokstavera hela adressen men nä. Till slut får jag maila honom istället och han blir alldeles paff för han hade ju skrivit Y (som i Yngvar?) – det blev ju inte mer imponerande när han själv dessutom hette Ingemar. Och den mannen sitter på konsultarvode på Volvo – jag hade ju inte varit galet nöjd om det var jag som betalade för honom.)

   • Reply Veronica 27 november, 2013 at 11:39

    Håller helt med dig, och kommer att tänka på en artikel som Supersnippan delade på facebook för en tid sen – http://www.ingenjorskarriar.se/ledarskap/article3784531.ece – och där en engelsk professor menar att det stora problemet inte är att det finns karriärhinder för kompetenta kvinnor (även om det också är en faktor), utan att det saknas karriärhinder för inkompetenta män. Den här idén som många verkar ha – att vita män har de positioner de har i samhället pga deras kompetens – verkar inte stämma.

    • Reply sak 27 november, 2013 at 15:02

     Ja, det var hemskt skönt när den kom så att det kunde börja föras en diskussion kring detta problem, som i förlängningen också drabbar alla. Dels de som egentligen är bättre lämpade för positionerna men blir förbisedda, men också alla de som sedan får ta skiten av att ha överordnade som är inkompetenta på de flesta plan (utom det att framhäva sig själva urskiljningslöst och imponeras av sig själva).

  • Reply Emelie 27 november, 2013 at 13:25

   Instämmer till fullo!

 • Reply Marcus 27 november, 2013 at 10:03

  Det största problemet tycker jag är att kvinnors plats i en panel inte kommer tas på allvar, eftersom ”de bara kom in för att några män tackade nej”.

  Vilket i sin tur kommer leda till att fler kvinnor tackar nej för att de inte vill vara ett alibi.

  Vilket i sin tur i värsta fall leder till att du får kvinnor som är underkvalificerade som frontar en panel.

  Vilket i sin tur förstärker gamla åsikter om att ”kvinnor inte kan”.

  Rättviseförmedlingen är awesome eftersom de både får de som skall boka in frilansare och föreläsare att tänka till, samt pushar kvinnor att tacka ja. Positiv förändring, inte negativ.

  Ovanstående förslag är helt värdelöst kan jag tycka. Det hade kunnat vara bra om killarna inte ville vara sådana ”knights in shining armour” och publikt skryta om att ”jag minsann tackat nej för jaaaag är sååååå jämställd”. De skall ju till och med lista vilka som tackat nej på hemsidan. WTF liksom. ”Jaha, där sitter du och ser gullig ut för att Jan Gradvall tackade nej”

  Det leder också till att den som har mycket frilansuppdrag kan tacka nej och verka hjälte, medan killen som lever på gränsen får framstå som den ojämställda för att han inte har råd att tacka nej.

  Hade de tackat nej i det tysta hade det kanske blivit en riktig förändring.

  • Reply Lady Dahmer 27 november, 2013 at 10:06

   ja det där med listan är ganska unket och kommer bara skuldbelägga de män som inte har råd att tacka nej. precis som du säger

 • Reply elin 27 november, 2013 at 10:31

  Ge denna artikel spridning! läs och sprid!
  http://www.dn.se/sthlm/raare-attityd-till-sexbrott-bland-unga/

 • Reply Lilla T 27 november, 2013 at 12:55

  Riktigt bra inlägg!! Gillar att du tog med det intersektionella perspektivet 🙂

 • Reply Julia 27 november, 2013 at 13:52

  ”Finns det något tjejer är bättre på än killar? Alltså på riktigt!!!”

  Snillena från min hemstad spekulerar, ”jag är inte sexist – MEN…” Äckligt är vad det är

  http://aristocrats.blogg.se/2013/november/genier-emellan.html#comment

 • Reply Reaktionerna efter #TackaNEJ | Bisonblog 10 december, 2013 at 21:24

  […] nej för att bredda kompetensen Cissi Wallin: Jag tackar faktiskt nej till tackanej Lady Dahmer: Att ta ett steg tillbaka för att nån annan ska få plats Tomas Oskarsson: Jag tackar ja till tacka nej Martin Halldin, ETC: Därför tackar jag […]

 • Leave a Reply